設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 初體驗 Gimmick 多多嘅功能性電話 LG V30+

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

("食"、"痾"、"訓"、"玩" 相片由 V30+ 拍攝出來)

電話對好多身邊朋友嚟講,已經係 "食"、"痾"、"訓"、"玩" 都唔可能離手嘅 "野"!! 但對小弟嚟講只係工作上嘅一件必需嘅工具,一般只會用嚟講電話、覆 Whatsapp 等基本嘢,其他會用到電話嘅功能實在唔太多,聽下歌影下工作上需要嘅相 ONLY!! 所以雖然我有買旗艦機嘅癮,但絕對唔係因為旗艦機有幾勁幾快,而係貪佢理論上旗艦嘢用料應該會較好、唔壞的話理應可用多幾年後,都好似仲會有可能仲有幾唔錯嘅機能表現 (相信下價機用兩用唔係儲存空間唔夠就部機行得好慢 ...)

(相片由 V30+ 拍攝出來)

所以對上上上我係用部 Note、Note3,之後竟玩到多年無壞,直至上年部機殼實在比自己搞到太殘,先決定轉 Note7,點知就遇著爆炸潮被迫轉用到老二 S7 Edge ... 仲要成日被人話唔怕爆之類說話 !!

(相片由 S7 Edge 拍攝出來)

上月因為工作因素,竟有機會從 LG 手上接過部 V30+ 嚟用!! 實話,我一向對 "爻豬" 都幾抗拒,或者自己雖然未叫得上 "三叔" 粉絲,但對用開佢嘅電話多年,睇住佢進步神速之餘,每項操作都嚟得細心或人性化影響 (當然個人覺得 iPhone 始終先係呢方面是皇者),所以真係不舌一看  "爻豬" 。不過部 LG V30+ 又真係比到我喜出望外嘅感覺 ... 可能無期望下得嚟嘅感覺先最深刻體會!!

超 Wide 影相模式

(相片由 V30+ 拍攝出來)

電話影出呢份方便且震撼嘅感覺,真係一用就愛上了!!! 係我工作上都經常要 Site Visit,好多時要影相做記錄,但所要影個場境往往太 wide 而我雖要用幾張相駁埋先做到,現在唔需要不特止,拍出嚟嘅效果仲好有氣勢,搞到我現在行過啲靚景時都會心郁郁,想睇下影出嚟嘅靚景有幾 wide 幾靚!!

相片顏色及營幕上嘅感受

(相片由 V30+ 拍攝 及 capture screen 出來)

可能受為於 P-OLED 嘅營幕技術,顏色感覺先明且有層次,這點本是基本預期,因為過往每試新電話影相,係電話個 mon 上睇實靚,但將相片抄到電腦 或 SD 卡以電腦 mon 到睇,顏色總會灰左好多,亦唔夠鮮明,如果電視上睇可能好少少,但都折扣大減。不過 V30+ 影嚟嘅相係任何 devices 上睇嘅感覺都一樣,顏色層次依然無變,這點都給我留下很心印象!!

聽歌嘅感覺

(相片由 76 影片內 capture screen 出來)

呢個係 V30+ 另一重要買點,所以又話搵咗 B&O 調聲,又話隨機送 B&O 耳機,一路以來對開市場推廣嘅我嚟講只認為純屬 Marketing Gimmick ,要再度真係多多都有,加上自己有用開 DAP,所以期望就係可以講全無! 但試過後感覺佢份 HiFi Quad DAC 係有啲料到,而且明顯係 Hi-Fi 向,高中頻段較所聽過任何電話都清晰明亮,加上  B&O 調聲同相關嘅調校選項,包括「數字濾器」可揀 "Short"、"Sharp"、"Slow";「聲音增強」可揀 "標準"、"增強"、"溫和"、"現場"、"貝斯",組合可達 15 項之多,用來聽 moov 或 Joox 串流都有明顯提升,聽 Hi-Res 音樂檔亦會聽得出分別!!

(V30+ 內 Hi-Fi Quad DAC 功能選項)

不過就唔太喜歡用 "貝斯" ... 雖然自己都好喜歡聽歌睇戲要有強勁 Bass 嘅感覺,但如果用上 "貝斯" 呢個選擇就大鑊,首先 Bass 變得混濁,人聲縮後而不清!! (以上感覺係以一隻三叔跟 S7 煲咗嘅耳機嚟講) ... 當然如果你係發燒友可能仍會感覺用電話聽歌 Sorry la!! 不過以事實係電話都已經做得出入門感覺嚟,如果以仲未聽 Hi-Res 音樂檔,一班普通聽串流音樂樂迷聽來講,所提升嘅音質已經不少,就以直接與 "三叔" 比亦明顯聽同首歌較濛、Bass 同樣混濁不清!!

整體操控上感覺
雖然 V30+ 係期旗艦機種,除提過自己有用開而驚喜嘅功能,及擁有好多對手無嘅又好正正拍片、錄音等技術,但好多細位選項、操控上都唔太細心,舉個例 "三叔" 可以係相片庫中長按張相後就有多項功能選項及可大量選圖,相反 "爻豬" 長按只得兩三項功能揀又唔可以大量選圖,再搞需要係最頂工作欄內按一、兩次先做到;調機選項分佈、網頁 bookmark 等等都有待改進!!  

(其他 V30+ 界面參考)

每個產品都必有改進空間,絕無可能一面倒贏曬,不過 LG V30+ 咁意外比我試到嘅呢次體驗,的確比到我對佢有所改觀,好似錄音功能與靚聲效果、Cine Effect 及 Point Zoom 等等 ... 希望部機可以再借耐啲,多啲時間試埋啲平時我好少用嘅功能,睇下是否可以打動我唔換 "三叔碌捌" 嘅期望!!???

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Post76 玩樂網與您 ...

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
diyman + 10 + 10 報告非常詳盡
joelcan + 10 + 10 報告非常詳盡
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我............等唔到V30

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

SonSon 發表於 2017-11-16 21:40
我............等唔到V30

快 d 買部!!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

估唔到Wil總都出手機包膠
我都由三叔轉用咗"爻豬"V20,對"爻豬"有改觀

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wil-wil + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

【行版 LG V30+ 兩星期上手使用分享】

LG V系個個都對佢聽歌有不錯的評價, 不過今次小瑟要
分享的反而係用左兩星期後的使用感覺, 當中會提到P-OLED屏幕, 前置, 後置鋼頭影相等等!!! 黎緊下星期我地仲有個 LG V30+ 任試任玩的活動, 如果你都心郁郁諗緊換機的朋友, 就唔好錯過勒!!!

V30+試玩會報名帖 : https://goo.gl/SCtDcQ

[youtube]CT15mQlNSU8[/youtube]
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

副版管

joelcan 發表於 2017-11-17 22:59
估唔到Wil總都出手機包膠
我都由三叔轉用咗"爻豬"V20,對"爻豬"有改觀 ...

都唔係什麼報告,純試機後感覺!!多謝支持!!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

oppo ha-3 ????

黑鑽玩家

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

blueson 發表於 2017-11-18 19:18
oppo ha-3 ????

E…我講左3呀??Sorry,  2先岩。

銀級玩家

部v20用一年開始慢到hihi, save張相要幾廿秒