設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jkchow

[討論] 總算完成基本出街設備

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

比我買黑磚算數

白鑽玩家

樓主做白老鼠,好勇!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁睇來要等 apps 出先,手機做 hotspot 會 倒電落海。。。

星級玩家

t1174 發表於 2017-11-26 00:48
咁睇來要等 apps 出先,手機做 hotspot 會 倒電落海。。。

Chord那邊回覆,下星期會有frameware update, 解決好些例如start up既問題。不過app就一直話soon,但又冇實際日期。
若果唔急就等下同試清楚update後如何再買。因為外國forum 有人話叉電有smart charger會出現叉到Mojo 但叉唔到poly既情況。不過我用Samsung 2A叉就冇嘢。另外出街用AirPlay 係會斷得勁過DLNA,用藍牙音質會好過電話,不過都係唔及Wi-Fi 好。當然將來佢有app用藍牙直接play SD card file就一流。
雖然講到好似好差,但事實上以聲黎講真係好正,背景好靜,最利害係低頻既解讀能力,真係冇得彈的,若果個app出左就真係perfect

銀級玩家

jkchow 發表於 2017-11-26 01:04
Chord那邊回覆,下星期會有frameware update, 解決好些例如start up既問題。不過app就一直話soon,但又冇 ...

我上星期去左灣仔,見到有得試,但係太晏去到,試完vega已經要走。呢兩日有時間就去多次試下佢同黑磚邊部吸引啲

星級玩家

wingosky 發表於 2017-11-26 09:52
我上星期去左灣仔,見到有得試,但係太晏去到,試完vega已經要走。呢兩日有時間就去多次試下佢同黑磚邊部 ...

我覺得好睇你有冇Mojo 同你會唔會另加Amp。若然冇Mojo或唔另加Amp,又一般只會聽SD card的話,我覺得一定係揀黑磚。

我而家自己用mojopoly 係差不多全天候。早上出門用iphone hotspot接poly,用8player DLNA 聽SD card內既歌,有時會用AirPlay 聽MOOV(其實效果唔差). 放工返到屋企,到夜晚小朋友瞓晒,唔方便開大機,但又想睇戲就用poly 駁屋企Wi-Fi, 用AirPlay 加HD600 聽聲,想行開睇下仔都唔駛除headphone 真係好方便。

銀級玩家

jkchow 發表於 2017-11-26 12:20
我覺得好睇你有冇Mojo 同你會唔會另加Amp。若然冇Mojo或唔另加Amp,又一般只會聽SD card的話,我覺得一定 ...

我本身有mojo,但係三條線斷晒我就放埋左一邊。我用poly嘅話應該同你一樣會係sdcard同moov都會聽。音質我係好期待,不過要試過先決定到

銀級玩家

jkchow 發表於 2017-11-16 12:39
用手機或Poly 做hotspot 都得,不過用poly做hotspot最大問題係駁左上唔到網,所以照計唔會咁做。而家個個 ...

師兄,
請問怎麼把Poly設定為Hotspot呢?
另外,是否Chord會出自己App,可以用bluetooth代替DLNA呢?而家我用8player,覺得唔係咁正,顯示Album有點慢同很多cover都唔知點解顯示唔到。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

星級玩家

samuelt 發表於 2017-11-26 14:28
師兄,
請問怎麼把Poly設定為Hotspot呢?
另外,是否Chord會出自己App,可以用bluetooth代替DLNA呢?而家 ...

首先在SD card 下方有個孔寫config,用佢附送的pin吉入去5秒. Poly會restart然後進入setup mode. 你用wifi 搵poly6378492 (數字個個不同的)然入連接。之後開browser 會自動入左poly.audio. 裡面就係預設手動既設定版面。往下找會看到to always use as hotspot之類,enable左佢,選擇下面restart after save, 之後save. Poly 會restart, 再著番你會見佢閃藍燈再閃綠燈咁就係poly hotspot mode.

不過我唔會建議你用,或者話而家用。因為當下星期有firmware update,佢既第一次update係自動的,即係話你要俾佢上到internet,佢會自入chord既server update個firmware. 所以你set 死佢做hotspot就唔會識update. 之後既update就要靠個app ,到時你就可以用app去控制是否update. 更何況當佢個app出左,係可以直接用個app轉做hotspot mode,唔駛咁麻煩的。

Poly個app係用Bluetooth 去控制poly. 但唔係話Bluetooth 代替DLNA. 到時係可以直接用app既Bluetooth 控制Poly play MPD,即係直接用SD card 既file去播歌,完全唔需要用Wi-Fi,即唔會有干擾,而更支援到DSD file. 當然更唔少得係控制poly駁邊個Wi-Fi , set password之類。但作為end point,佢支援AirPlay, DLNA or Roon是沒有變的,不過相信轉換時變成(可控)會俾而家方便多,因為而家你由AirPlay 轉DLNA係好難控制的。

差點說漏了,Chord的工程師說讀file name and cover page係poly既firmware 問題,而個修正會喺黎緊個星期有,所以個firmware update好重要的

銀級玩家

jkchow 發表於 2017-11-26 23:37
首先在SD card 下方有個孔寫config,用佢附送的pin吉入去5秒. Poly會restart然後進入setup mode. 你用wifi ...

謝謝師兄,已經可以把Poly設定為hotspot;同意你話都係用翻手機做hotspot方便啲。你話Chord會自動推送update,即是點呢,會點通知我呢?唔會不知不覺咁update左啩。