設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[~ 原創影評 ~] 好熱戲 EP01《正義聯盟》

鉑金玩家

我唔鍾意Ben Affleck做Batman, 身形比較笨重, 肥, 無Christian Bale做得咁型仔同討好。

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

關於BATMAN一角, 其實BEN唔係差, 但之前幾代DARK KNIGHT, 尤其係BALE個個最深入民心, 當然個理由唔只係BALE做得好, 要歸功埋NOLAN導演同以JOKER為首的反派配合, 結果太好了, ZACK本身雖然叫做擅長於光影, 映像的玩法, 但一比就差了唔只一截.
而再早期的, KEATON版都相當正, 佢亦演出了個種深沉, 帶少少變態(精神分裂)的BRUCE WYANE, 如果唔係咁, 好容易會同佢擁有相同SUPER POWER的TONY STARK混淆, 而今次一個令我唔多習慣的就係BATMAN開始玩幽默了.
事實上BATMAN雖然係ZACK系列出了三次(唔計出場太少的自殺小隊啦), 但冇一次係可以完全擔正, 再加上性格轉換下, 存在感同感染力就要再打折扣了.
係呢幾年DC UNIVERSE中, 個人還是較喜歡MOS, 起碼叫做到完整故事, 再改善埋以前超人最弱的DESIGN同美術(老老實實, 80年代的超人, 反派個D服裝真係娘爆)
可惜一去到BVS, 阿BEN還好, 搵阿FACEBOOK佬做反派, 真心唔得, 浮誇到我完全入唔到戲, 好心睇下人地HACKMAN啦, 差唔只一皮LOR.
至於WW, 如果今集冇WW我直頭唔想去睇.
*** 本人並不是SUPER HERO或美漫迷, MARVEL到目前只喜歡CAPTAIN AMERICA 2(因為佢更似一部槍戰動作片), 睇呢類戲不會帶上太多崇拜英雄的情懷去看.
等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我都算係個美國漫畫fans, 容許我分享少少意見. Nolan版batman的成功我都好同意好大原因係joker. 我都好喜歡TDK3部曲, 不過佢特別在係"獨立"的故事, 以佢的身手, 故事發展係無可能同其他角色結盟的, 因為實力差太多了. Zack版的batman就接近漫畫the dark knight returns為主, 因此設定上佢係比較老, 因此身型無咁fit, 比較殘忍(會殺人). 當然咁o既設定都有問題啦, 例如batman是45歲, 但superman只是33, 依家flash又係20左右, 變成batman成個大叔咁, 只能做一d"backup, 指揮官的工作, 所以遲d flashpoint故事都係一個重新洗牌的機會, 希望唔好又搞得好差咁啦.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2017-11-27 14:44
我都算係個美國漫畫fans, 容許我分享少少意見. Nolan版batman的成功我都好同意好大原因係joker. 我都好喜歡 ...

flashpoint故事 <--- 其實係講咩的???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Flash回到過去救回被殺的母親,可是當他再回到「現代」時,雖然母親在生,但其他一切都變了,包括其他一眾super hero的命運都變了,因為Flash回到過去create了alternate timeline.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

flashpoint係flash為主角的故事. 講前因後果關係, flash成為flash係因為barry細個媽媽死了, 父親被當成殺人犯等等, 最後意外變成flash. flashpoint就係barry媽媽無死之下(即改變了timeline), 所有barry認識的世界都唔同晒, 例如batman不是bruce而係佢老豆thomas, aquaman同WW本身打算結婚但mera想殺WW唔成功仲被WW殺死, 之後海族同amazon就開戰令世界變成大亂等等, 結局都幾感人. 有興趣建議可以睇下動畫版, 同漫畫版還原度都好高, 又唔需要太多漫畫的知識都睇得明 (因為咩都改晒). 漫畫感覺上同watchmen的dr manhattan都應該有關係, 不過好難一兩句解釋得晒, 所以有興趣師兄可以自己睇下漫畫~ XD  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

呢度有flash point漫畫解說:
https://m.youtube.com/watch?v=WT7iMqv4ua4

其實flash point 有一套動畫, 呢度又有簡單解説:
https://m.youtube.com/watch?t=201s&v=Tj78CXK6ABA

其實DC 啲動畫真係幾好睇架

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

MrLam 發表於 2017-12-22 20:31
呢度有flash point漫畫解說:
https://m.youtube.com/watch?v=WT7iMqv4ua4

呢樣野我就真系非常同意播... 次次 DC 有新動畫出我都會專登睇返, 好似上集卡通版 <BATMAN VS TWO-FACE> 搵返 Adam West 同一班原組卡士黎配音...故事又夠懸疑... 正到無朋友 ... 故事新鮮感其實超越真人版電影....