設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] FDII 腳架

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
現在用的是ProAc 1SC 加君子腳架,無論是用Naim或膽機,聲音都是不好。

有人建議換 Foundation Designer II 腳架,因為它是ProAc 喇叭絕配。

請問各師兄有何高見?謝謝

評分

參與人數 1熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

腳架和釘、墊之類都只係物料和結構,個人認為用金屬四柱會比木質及單柱好,未必要名牌才會有好聲音。

星級玩家

Proac 新Response 書架唔係想像中甘好推。小弟用Response DB1,睇數據靈敏度有87dB,以為一部Naim 5si 60W 就 OK,你知Naim 興報細數,部5si 推落地三分頻虎虎生風。一接DB 1 就賴野。沒錯,音色是靚甚至有點貴氣,但係有種拉牛上樹、撐唔開個Sound stage既感覺,部AMP 推得好辛苦。

問過代理,就算俾到你SN2 80W 都係好少少,質素高英式大功率先至掂。權衡輕重($$$)之下,因為小弟的DAC 是r2r 全Balanced,一粒ESS9038 解析一條聲道,所以決定用多一部5si 行 vertical bi-amp,而家加埋120W 去推,當堂鬆晒,中高details好出,好多吉他轉chord 時手指弱音都聽到。低音量唔多但潛得非常深,快收快放,同枝bass 吉他同步。

Google Vertical Bi-amp,其實係好英式的傳統玩法,(包括好多人唔接受既2.2系統)。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kwnchoi73 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鉑金玩家

我認同ching 講法,腳架實淨就得。但係fd腳實在太貴,加隻腳不如轉玩dt8好過。
利申我自己用db1加金仔270用隻普通意大利腳,之前用淘寶平腳唔夠實淨低音係差少少。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kwnchoi73 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

入門野,學習中

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

明白!似乎我遇到的,都是正常的問題,我再找計仔先。換喇叭應該無走雞!

星級玩家

“難推喇叭唔一定係好喇叭,不過好喇叭通常都難推。” 呢句金句不無道理。
Tyler 俾好多心機設計Response Series,加好多唔同特殊物料(瀝青?)去較聲,damping 大,自然大食、對AMP控制力同功率要求高正常不過。至於書架/落地上述依然適用。你換同等級價錢喇叭一樣要求你搵部差不多價錢AMP先推得盡。

英國人玩Hifi 唔同中國人,佢地唔鍾意套器材太搶眼,鍾意收收埋埋無visual effect,你幾時有見過英國機好似美國、意大利、日本、北歐果d 大大舊兼金光閃閃或者大大對發光表頭枝針發泥發去?英國佬唔會望住套hifi 聽歌。所以英國機大部分好似Naim甘黑啞色薄check check 一片。英國木紋喇叭書架加啞色腳架就係最融入家居、最唔起眼,亦係其精髓所在。英國Audiophile有米既就6-7台naim 用個naim frame 裝晒鬼鬼鼠鼠收埋係角落頭;無米好似小弟甘就Bi-amp,或者玩2對黑色Sub 仔擺地下。

玩到Proac response 系列點都唔算入門,成2皮一對,起碼(記住係起碼)要用同價位amp 去推佢。至於腳架,無咩Know how,Proac 亦無專門腳架,表示夠重,4 柱其實同F 記唔會差太遠,淘記大把。

換喇叭,落地好、書架好,只要係designer's brand,一樣會遇到相同問題。
寫到呢度,真心講其實成套Bose最唔煩,而且一定入到屋,又型仔,另一半實支持。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦
kwnchoi73 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Louise 發表於 2017-11-15 01:43
“難推喇叭唔一定係好喇叭,不過好喇叭通常都難推。” 呢句金句不無道理。
Tyler 俾好多心機設計Response S ...

因為想把兩聲道同5.1分開處理,多年前我也買入 Bose Cinimate 最低檔次的一個系列。地方用得少又好好聲。所以師兄的說法我好有同感。

只是情意結,兩聲道做得好,一定有D意想不到的效果,另你一聽入雲,不原離座!

白鑽玩家

I am currently Bose AM 5.1 with updating to Bose Jewel Cubes and ProAC 1SC user.
For speaker stands, mine is tailor made by two stainless steel cylinders filled with sands with granite on top for each.  As long as the weight of stand is greater than two times the speaker, I think it is good enough.
Bose AM is okay for movie only, It cannot compare with stereo system at all.

星級玩家

kwnchoi73 發表於 2017-11-15 10:06
因為想把兩聲道同5.1分開處理,多年前我也買入 Bose Cinimate 最低檔次的一個系列。地方用得少又好好聲。 ...

小弟窮鬼一名,過萬器材已經分左身家。。。所以對我來說,Proac Response 絕對係銘器 (Wilson Audio、Magico、Karma...果d 個名都唔識串甘滯),俾左好多心機用Minimum Budget 去試。

英國器材有佢自己既Hifi 文化,明白箇中橋妙,即係英國佬聽音樂的概念,就可以玩出性格比。一對3千銀舊裝Mission (made in UK/Malaysia),玩出值萬零兩萬蚊既sound quality,並非難事。

正如今日的Made in China 既膽機或者部分DAC,性價比亦非常高。一部簡簡單單EL84 單端或推挽砌贏皮零野進口石機,機會很大。你洗人仔3-4K 求其去淘部“綜合排序”最高的膽機,如果輸比部皮零野來路貨,甘你真係黑仔非常。

因為我們明白膽機搭棚成本或者全世界PCB幾乎90%底板都係中國造,同工業發達國家OEM 左20幾年,咩都學晒。

所以,唔太關對腳架事、關AMP事。師兄你買得Proac、 PMC、ATC...呢d 甘有性格的器材,唔比心機一定衰聲 。一拆盒駁線就衰聲,跟住進入所謂“衰聲期”(即係煲起左中高音,低音未鬆),更衰聲,說明書講 話咩200小時係講緊用十幾皮前後級Monoblock 大火煲、而坊間流傳的兩隻喇叭面對面一隻接反相爆鬼太鼓座 對Proac Response 係無用既。

上述所提及的牌子只要你比心機,無一對會係衰聲。

白鑽玩家

1SC 唔算好難推,我用過陣年Onkyo  TX-NR905  AV Amp 推佢都唔聲差。