設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NonNoNoNo

[請教] 後置擺位問題

星級玩家

mark1 發表於 2017-11-14 20:21
咁師兄想厚d 定柔弱d呢?

考慮埋聽歌因素,我會Prefer KEF多D。

鑽石玩家

NonNoNoNo 發表於 2017-11-14 21:52
考慮埋聽歌因素,我會Prefer KEF多D。

咁就唔使諗,  即係要冇咁震撼,  咁我建議最好玩番後面t101 l

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

NonNoNoNo 發表於 2017-11-14 16:39
但係而家前置KEF R300同後置JBL ES10既聲有D唔夾, 師兄有何高見呢? 謝謝.

師兄在用甚麼AMP?
甚麼拾仔?,,

星級玩家

pac 發表於 2017-11-14 23:08
師兄在用甚麼AMP?
甚麼拾仔?,,

師兄, 我用緊Pioneer LX59擴音機, 重低音只係用緊Audio Pro LV-SUB Flat, 即係呢隻: https://pricespy.co.nz/product.php?p=2365076, 質素麻麻, 不過貪佢易擺放. 謝謝.

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

NonNoNoNo 發表於 2017-11-15 11:49
師兄, 我用緊Pioneer LX59擴音機, 重低音只係用緊Audio Pro LV-SUB Flat, 即係呢隻: https://pricespy.co ...

前面左中右置過低,有部份聲被牀擋了,後置太近人耳抗散不足,所以聽上來會前細後大。
錯覺使你覺得前面薄聲。
而且拾仔相位有機會和前置未能配合。
但如果把前左中右置放高後置放到藍色位,再調較一下,
你可能會同我講不用換任何野了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 都有道理!!

查看全部評分

星級玩家

pac 發表於 2017-11-15 12:32
前面左中右置高低,有部份聲被牀擋了,後置太近人耳抗散不足,所以聽上來會前細後大。
錯覺使你覺得前面 ...

知道, 另外, 個重底音而家係放響個擴音機下面, 都係比張床擋住, 我可能會改放左邊書枱下面, 咁就無遮無擋了.

多謝師兄指教.

鑽石玩家

睇嚟都要請PAC大師到府上執返劑至得了

白鑽玩家

jj3380 發表於 2017-11-15 13:25
睇嚟都要請PAC大師到府上執返劑至得了

大Joe 哥唔好玩我D細啦!
好耐無見呀

鑽石玩家

pac 發表於 2017-11-15 13:31
大Joe 哥唔好玩我D細啦!
好耐無見呀

唔係架,玩KEF你都算係師傅級人馬

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
pac + 20 + 20 多謝大佬

查看全部評分

鉑金玩家

pac 發表於 2017-11-15 12:32
前面左中右置過低,有部份聲被牀擋了,後置太近人耳抗散不足,所以聽上來會前細後大。
錯覺使你覺得前面 ...

大師父出馬 ching你有運啦 先試試pac兄嘅方法 執執D位 在set set隻十仔 估計又係另外一個世界 pac嘅兄無私奉獻 簡直真係我地福氣

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
pac + 20 + 20 大家研究下咋

查看全部評分