設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: smartlam

[人像照分享] ● 鄧紫棋世界巡迴演唱會香港站 2017 -- G.E.M "Queen of Hearts"

銀級玩家

8586 發表於 2017-12-29 02:49
你好,我都有映到,2Dec17深圳

不錯啊!
你用咩嘢器材? 設定? 有用腳架? 坐第幾排?
有興趣發表生態攝影作品,可加入此群組↓
www.facebook.com/groups/NaturePhotographyHK

銀級玩家

我係新手 前一次九月係紅館搵人借Nikon D700 用全自動映, 發現大部分相都係曝光過度
今次於事入手Canon 5D4    EF 100-400 F/4-5.6 IS II USM
用 快門先決 1/160-250   WB日光模式(5200k)    點測光   十字對焦   連環快拍    Iso自動   手持相機    Raw . Jpeg     座位13行近中間位   映左大约2000幅相
但發現大部分偏黃同偏暗 所以後期將白平衡調低至4000K

銀級玩家

8586 發表於 2018-1-1 02:09
我係新手 前一次九月係紅館搵人借Nikon D700 用全自動映, 發現大部分相都係曝光過度
今次於事入手Canon 5D4 ...

雖然我是第一次影演唱會或音樂會,但本身我從很小就玩攝影,加上時常在一些場內小型活動拍攝,所以有些心得!

不介意的話我給你一些意見,第一用【快門先決】是非常不適合的,應該用【光圈先決】才對,因演唱會內除了主體燈光,其餘光線都不足,所以你應用【光圈先決】鎖在最大光圈值,再讓照相機自動為你提供快門數值。而你下次亦應將 ISO 調至固定數值約 800~1000。並一定要用單腳架,主要是快門一般都是較慢,可能是約 1/25 或 1/30 左右,如果整晚手持必定手軟及振動,所以必須用單腳架,有助你整晚近兩小時不會太累,而且在慢快門有效成功拍攝而不抖震。

另其白平衡方面,用日光模式亦合適,因大部份拍攝都是演唱者本身主體,射燈絕對夠強及光亮。當然有時候亦會有暗的一刻,始終燈光是不斷變化,怎樣都要後期修補一下曝光光暗度吧! 如果預先設定某一個數值白平衡,因演唱會燈光是不斷變化,一個設定值不可能覆蓋所有場景的!

整晚也是主要拍攝演唱者主體,對焦用單點才是正確的。如果使用十字對焦,對焦點多了就會不準焦,主要整個演唱會,拍攝者都是希望把歌手臉部拍得最清晰,如果你的焦點不是對焦歌手臉部,那麼拍攝出來照片,歌手臉容就不準焦了,而且曝光值等方面也有落差!

連環快門也是應該使用,始終拍攝演唱會時,不能太多時間思索及設定! 如果遇著像 GEM 的類型演唱會,唱跳比較多的話,連拍是必定要做的。

最後問你一下,你用 EF 100-400 遠攝鏡,有用單腳架嗎? 如果沒有...整晚拍攝近2000張照片,累嗎?

另外拍攝演唱會最重要的,主要是【位置先決】,我是在第五排的,而且選擇位置時,特定要求最近行人通道的最後一張座位,主要是器材太阻礙空間,如果你擠逼在其他座位之間,你根本都伸展不到雙手及器材,而且也會跟鄰座碰撞,也會阻礙後排人士觀看! 有些時候、如果你要起立、或需要離開座位一些拍攝,也會被限制的!

其實還有一些問題要注意,不過不是每一位歌手演唱會也適合,而且覺得要先注意以上問題,那麼經驗加深了後,自身駕馭能力提高了,再兼顧其他技術問題吧!
www.facebook.com/groups/NaturePhotographyHK

銀級玩家

smartlam 發表於 2018-1-1 10:26
雖然我是第一次影演唱會或音樂會,但本身我從很小就玩攝影,加上時常在一些場內小型活動拍攝,所以有些心 ...

多謝你回覆十分詳細 下次會用光圈先決模式  試下什麼效果

想問一問 如果加左extender EF 1.4X  III之後, 光圈變細到F8 會唔會影出來的相會太暗
EF100-400  我冇用單腳架  因為佢話有4級防震  但我不知道什麼叫 四級防震  是不是安全快門1/4?400mm時用1/100 快門?
座位先決真係好難 !有錢有時都未必買到好位置,
舉住一部2.7公斤左右的相機 ,隻左手痛咗幾日。
下面1.2兩張相是否太暗? 出了什麼問題?
第一張係 1/200 s
iso1000  f6.3  400mm
第二張係1/200S  Iso640   f5.6  400mm
第三張係1/125  iso2500  f5.6   300mm

銀級玩家

8586 發表於 2018-1-1 19:43
多謝你回覆十分詳細 下次會用光圈先決模式  試下什麼效果

想問一問 如果加左extender EF 1.4X  III之後 ...

四級防震我不作解釋了,你可到百度搜尋一下,有很多詳細解釋。鏡頭防震系統不是完全萬能的,所以就力勸你一定添加用單腳架。

其實硬件上你已比任何人優勝,也比我優勝很多,只是座位不夠近而已! 而且你要去除一個快門先決觀念,下次一定要用【光圈先決】,把 400mm 盡時的光圈,限制在最光圈大數值內。另外勸你也不用考慮加 1.4X,100-400mm 已足夠,加了多少有損畫質,最重要是令光圈減損,到時就算你用單腳架,也不能在安全快門範圍下進行,照片大部份會變了抖動!

記著,下次不要再顧及快門速度,(光圈先決) 讓照相機為你自動設定快門速度,活用單腳架遷就慢快門,成功機會就大增了。

其實你之前及現在刊登的照片,有一個非常明顯的弊處,就是每一張照片本身都不準焦,沒有一張看得見你是對演唱者的臉部準焦! 你是用 Live View 還是觀景器拍攝?

詳細教學我不敢當及獻醜了,最後都再建議多一次,你下次如果再拍演唱會的話,注意一下以下幾點吧! 當然,各師各法,各人有各人的想法及技巧,你也可向其他師兄請教一下!

(1)   重點測光
(2)   中央單點對焦
(3)   光圈先決鎖至最大光圈值
(4)   日光白平衡
(5)   ISO 800~2000 (以你的鏡估計接受範圍,當然更高也行,但畫質減損更大。)
(6)   單腳架 (超重要)
(7)   光學觀景器對焦
(8)   連拍
(9)   防震系統開啟
(10) 免除遮光罩 / 保護濾鏡可除去 (減少現場燈光折射的眩光)
(11) 設至最高照片像素 / JPG + RAW
(12) 位置先決 (荷包先決重要)

銀級玩家

smartlam 發表於 2018-1-2 00:58
四級防震我不作解釋了,你可到百度搜尋一下,有很多詳細解釋。鏡頭防震系統不是完全萬能的,所以就力勸你 ...

多謝師兄詳細解釋,真係學到好多嘢,
我覺得呀G.E.M 跳舞的時候是最難對焦.
我係用觀景器拍攝的,今次是我第二次正式影相,第一次係九月红館,當時用全自動,
之前我有部canon1100D 是係屋企影下D 寵物,都是全自動
希望下次好影得好D啦

銀級玩家

8586 發表於 2018-1-2 20:01
多謝師兄詳細解釋,真係學到好多嘢,
我覺得呀G.E.M 跳舞的時候是最難對焦.
我係用觀景器拍攝的,今次是 ...

題外話多口問句,你係香港人? 上次去深圳為捧 GEM 場?
器材來說你已經相當足夠,你買器材仲貴過演唱會票價好多,你下次都唔好慳錢,盡量買前少少及中央影,記住要買近行人通道最埋一個位,一仟幾百買張好位置影,絕對值得的,否則兩邊夾住伸展不得!

主要係你真心想影到好效果演唱會照片,影兩次都係唔滿意又失望,倒不如下次先買個好位先,再注意其他技術問題啦!

再提一提你,一定要用鏡頭腳架環連繫落單腳架上,千祈唔好連繫相機機身,同埋鏡頭腳架環唔好扭實放鬆少少,作用係你可將部機,隨時快速旋轉作垂直拍攝之用!

之前話你唔準焦問題,應該係你無用單腳架,導致快門過慢超過安全範圍,4 級防震唔係萬能,所以絕對一定要用單腳架,會有非常大幫助。

銀級玩家

smartlam 發表於 2018-1-2 20:27
題外話多口問句,你係香港人? 上次去深圳為捧 GEM 場?
器材來說你已經相當足夠,你買器材仲貴過演唱會票 ...

係呀,我係香港人,是為 GEM專登上深圳 捧場,我住屯門,上 深圳灣都好快, 如果下次佢有演出城市近香港我都會去多次,
買國內 演唱會票 十分麻煩, 因為要實名登記重要中國新份證號, 我都係搵朋友幫我買但又買不到 比較前的座位
EF100-400鏡頭下面有個位係應該可以裝腳架的 ,下次我會試試用單腳架。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢個po正呀,又學到野又有相睇。

銀級玩家

小瑟 發表於 2018-1-4 08:18
呢個po正呀,又學到野又有相睇。

太過獎及客氣了總版主,thx~