設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: NETDSL0100

[AV擴音機] 真係準備換機denon 6400 定pionner 901好

白鑽玩家

pwong888 發表於 2017-11-12 13:31
師兄,你講到 Denon 咁差,我自己用繄7200,完全無問題,我估你個friend 可能吾識 set audussey,set aud ...

師兄setting120"超正,我遲啲裝修之後screen都可能只係大過你少少咁多,133" 2.35:1,  but anyway, 師兄唔好誤會我,  我冇話過天龍差,  只係唔啱自己,  正等如你唔鐘意pioneer, 所以都話純粹個人口味,  我相信對於我自己隻耳仔我絕對有資格覺得天龍唔啱我自己,  我亦相信喺你心目中你嘅影院一定好聲,  如果唔係你唔會選擇,  亦都直接講,  你嚟到我屋企你會覺得好衰聲,  相反一樣!!  
如果要計,  要講質素,  一部datasat,  其他日本仔全部彈開,  所以根本冇得咁樣計!  
各花入各眼,  論壇大家只係講自己心目中鍾意嘅嘢,  其實冇人有錯!  人哋問,  答番自己心中嘅感覺,  其實都好正常!
至於你頭先講嘅audussey setting, 話maybe我朋友唔識set,  其實唔關事,  因為我唔係淨係聽過一部denon,  我諗我聽過有6,7部唔同型號, 都係中階 or 旗艦,  配唔同嘅喇叭,  出嚟就係唔鍾意,  頂唔到,  冇辦法!!  
反而8802a, 我反而會幾鍾意!  
所以講到尾我都係聽好多師兄話呢一代denon唔錯,  我都好想試

黑鑽玩家

matt88p 發表於 2017-11-12 14:20
師兄setting120"超正,我遲啲裝修之後screen都可能只係大過你少少咁多,133" 2.35:1,  but anyway, 師兄唔 ...

我之前就係用8802a,因為換左透聲幕,喇叭放幕後面,吾可以再聽歌,所以換了7200。我又吾覺得兩部機睇戲方面分別好大。

白鑽玩家

pwong888 發表於 2017-11-12 14:47
我之前就係用8802a,因為換左透聲幕,喇叭放幕後面,吾可以再聽歌,所以換了7200。我又吾覺得兩部機睇戲 ...

我自己就覺得好大分別, 所以咪就係話聽感囉,  
亦都有一個好大嘅可能性,  可能要係最大嘅可能性,  就係小弟唔識聽 + 心理作用

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pwong888 發表於 2017-11-12 13:31
師兄,你講到 Denon 咁差,我自己用繄7200,完全無問題,我估你個friend 可能吾識 set audussey,set aud ...

c-hing可否分享下auduessy mic擺位技巧

黑鑽玩家

matt88p 發表於 2017-11-12 14:49
我自己就覺得好大分別, 所以咪就係話聽感囉,  
亦都有一個好大嘅可能性,  可能要係最大嘅可能性,  就係小 ...

師兄,咁真係有可能你吾識聽,你又未加後級,又未搞獨立電,幾隻JBL 書架喇叭,已經咁容易滿足。
Denon 7200 Sherbourn PA 7-350 power amp
Sony UBP-X800  Paradigm studio CC690 center
Martin Logan Descent i subwoofer
Mitsubishi HC8000 projector, 120寸Elite 透聲幕

黃金玩家

師兄有啲火喎,各花入各眼,口味人人唔同,吹下水姐.何必咁勞氣

鑽石玩家

pwong888 發表於 2017-11-12 15:32
師兄,咁真係有可能你吾識聽,你又未加後級,又未搞獨立電,幾隻JBL 書架喇叭,已經咁容易滿足。
...

咁師兄唔洗太認真嘅,口味嘢各有各喜好姐

不過話時話,玩AV好,2 channel又好,玩得好不好聲我又唔認為一定用銀紙去秤囉,唔通器材貴一定好聲,平口既一定衰聲咩。

講返JBL書架,記得有一次,有個朋友攞對4425同3/5a去A君度家訪玩2channel,A君對1x萬坐地一樣要輸比呢兩對,所以話世事無絕對,玩2channel你可以話JBL粗聲,唔啱個人口味亦冇得同講,但玩AV千祈唔好睇少JBL,隨時殺低d所謂坐地喇叭。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
chong9 + 10 + 10
funny1 + 10 + 10 絕對認同
kargo_wan + 10 + 10
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

...

我真係唔識聽㗎,  所以咪就係話我嗰套系統咁廢,  我自己都覺得好過denon 7200加後級,  咁你話係咪真係純粹個人聽感冇辦法啦?
不過你話幾隻書架同埋加後級嗰個問題,  咁都係因為小弟冇update相姐,  唔通我用緊array1400 + array1000 surround 600w 後級推又話你知咩!?
不過點都好,  我好肯定講一句,  你嗰套系統一定勁過我!!
我啲點講都係套裝機!!

我記得我以前都曾經PM過師兄你,  話你個setting好正,  好想嚟你屋企學下嘢,  你屋企環境曾經係我嘅學習對象,  可惜你冇覆我,  但係呢一刻我慶幸你冇覆我, 因為你已經完全摧毀咗我欣賞你嘅環境嘅諗法!!  

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

...

AV 呢D野好個人既。其實何謂好,何謂識,何謂吾好,何謂吾識呢。最緊要自己套野岩自己口味咪就系好。加後级加獨立電又系咪最好呢?梗有人覺得未夠好,其實系無止境。所以,都系果句,你覺得系而又岩自己口味咪就系好。

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +18 收起 理由
chong9 + 8 + 8
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

我都係用坐地喇叭,但唔係JBL。去過十個八個師兄屋企都係用JBL喇叭但唔同系列,AV來講真係好好,由其號角系列真係無得輸!