設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[CD機] 大家認為CD盤需要加腳釘,來增加音色嗎

鑽石玩家

講到cd機震動,我覺得部機自身的機械部份和機殼影響好大,有哋機擺隻cd入去自轉個都機殼都摸到震動,同埋個機殼在大音壓時一樣摸得到有震動。對聲影響有幾大,咁就唔知啦。

鉑金玩家

patrickwong 發表於 2017-11-23 14:48
想起很久以前剛出 CD 機的年代, 很少人講到加釘脚, 那時 CD 宣傳係數碼就好似乜都無問題, CD 機怎會要避震, ...

有D名牌釘腳去到過萬....值唔值,見人見智囉..

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-11-23 13:32
最佳方式就是當無呢回事.

正常都當冇呢回事,因為原裝已經有用,同埋有幾大機會D機會受同一個震頻干擾?所以我自己原則上覺得係唔須要

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

benwongkk 發表於 2017-11-24 08:56
正常都當冇呢回事,因為原裝已經有用,同埋有幾大機會D機會受同一個震頻干擾?所以我自己原則上覺得係唔須要 ...

可能你用慣那些好東西, 我之前提過, 經過這麼多年, 工程師在設計上已對避震重視了, 所以加钉對聲音改變是越來越小了, 不過還是有些產品做得不好的, 就如 Dynaudio 兄提到"有哋機擺隻cd入去自轉個都機殼都摸到震動", 咁真是要留意些了。

但如我之前說的: "小試宜情, 要作比較大的投資在釘脚上就不必了。"

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-11-24 11:39
可能你用慣那些好東西, 我之前提過, 經過這麼多年, 工程師在設計上已對避震重視了, 所以加钉對聲音改變是 ...

你說的事也見過, 是摩打高轉速時引起的問題, 碟轉動時連機身都震
雖然我不知是否真的, 聞說近年就已在轉速下限制, 比以前轉慢少少.  
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-11-24 14:33
你說的事也見過, 是摩打高轉速時引起的問題, 碟轉動時連機身都震
雖然我不知是否真的, 聞說近年就已在轉 ...

啱啱再試擺隻CD入藍光機和cd機,藍光機機頂好明顯有震動,cdp都感覺到有,不過就好微。其實人可以感覺到的震動應該系較低的頻率,如機件有較高頻率的震動,人手都未必感覺到。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我又剛試了,原來cd機頂真係唔feel 到點震,記得以前cheap cheap dvd 機震到九彩

鉑金玩家

patrickwong 發表於 2017-11-24 11:39
可能你用慣那些好東西, 我之前提過, 經過這麼多年, 工程師在設計上已對避震重視了, 所以加钉對聲音改變是 ...

我講既係指而家既機,設計都明顯唔同. 如果仲用緊飛記既CD機,釘墊一定走唔甩啦.

鑽石玩家

halfnew 發表於 2017-11-24 15:58
我又剛試了,原來cd機頂真係唔feel 到點震,記得以前cheap cheap dvd 機震到九彩 ...

其實震動對聲的影響有幾大我就唔知,以我的木耳在我部CDP度播碟(感覺有微震)和經USB輸入做解碼(感覺冇震動)比較,雖然兩樣好接近,有微震的CD比無震動解碼的聲更干淨,更順滑。當然播檔案有多左哋其它嘢影響。

鑽石玩家

我部舊飛機,淨落cheap釘線條係有少少鮮明左,但落套刀板就又靜又定,落唔落釘已經冇乜分別了。