設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: samue1

[4K/8K電視] 請問係咪而家大部分4k電視機都冇3D架? 唔該

鉑金玩家

想問下旗艦機唔出3D,點解呢?系唔系3D戲將會式微?
其實我覺得有3D幾好呀,起碼睇戲多個選擇。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kitman688 發表於 2017-10-22 15:24
LG被動式3d一d都唔靚,要玩主動式靚3d只有pan記!

師兄我覺得LG被動式3d先靚,一定畫面不會閃
戲院都是被動式3d
你一定覺得戲院被動式3d一d都唔靚
主動式3d做得唔夠快一d都唔靚,一定畫面會閃

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
SonSon + 20 + 20
diyman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

goldberg0083 發表於 2017-10-22 22:19
師兄我覺得LG被動式3d先靚,一定畫面不會閃
戲院都是被動式3d
你一定覺得戲院被動式3d一d都唔靚

https://423digital.wordpress.com ... fference-cnet-asia/

"All Imax Digital 3D theaters, on the other hand, use Christie 2K dual-projector systems which give twice the resolution of full-HD 1080p and a brighter 3D image"

Panasonic active 3D TV: 1920x1080
LG passive 3D  TV: only 1920x540

應該可以點出其中重要分別....

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Panasonic active 3D TV: 1920x1080
LG passive 3D  TV: only 1920x540
畫面你睇得出嗎?
1920x540數字我就睇得出

師兄我想請教你sony  VPL-VW520ES投影機 3D 是出 1920x1080嗎?
可能我不仲意在投影機看主動式3D,因為我看到會有小小閃
所以我仲意 LG被動式3d一D都冇閃我又一D都睇不出是LG passive 3D  TV: only 1920x540
我是木眼
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

LG 3D 最舒服最自然

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
diyman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

我玩過幾部3D電視, 一部3D投投, 我個人得出結論係................

如果1080P年代, 一定主動式靚過被動式, 被動式解像低, 畫面重影多.
而主動式畫面清好多, 立體感好, 但由於左右眼不停閃, 會有小小殘像渣, 同埋對眼好易 "支力", 越睇越眼訓

而來到4K年代, 由於4K面版既被動式已解決像數不足問題, 畫面清, 沒有渣, 又唔閃, 睇得好自然同舒服, 同埋重影小過主動式, 整體都比較好.

可惜成本問題, 3D又唔主流 (就算戲院都減好多3D場次, 加返2D場數), 所以生產商推4K, 都唔加3D落去, 4-5千就買到4K電視, 價錢上保持同對手既競爭力.

所以我拿拿聲都9衝左部水尾 LG 2016年既8系, 貪佢有HDR, DOBLY VISION, 同埋3D, 因為我好鍾意睇3D的

鉑金玩家

intruder 發表於 2017-10-22 21:30
想問下旗艦機唔出3D,點解呢?系唔系3D戲將會式微?
其實我覺得有3D幾好呀,起碼睇戲多個選擇。 ...

我身邊都有好多朋友, 幾年前都有買3D電視, 可惜佢地都話好小用, 原因係呢班人都唔買BLURAY碟睇, 只係睇下電視, 睇下DVD, 冇SOURCE既情況底下, 3D功能就變成多餘, 所以異口同聲話下次換電視, 都唔使買3D...........................................

電視基本上係家家必備, 好多家庭仲唔只得一部, 要入到屋就要知道市場班人想要啲咩, 今日全球市場都係睇FILE既年代, 生產商加個NETFLEX, 加個YOUTUBE, 比大家裝個APPS, 簡單過生產3D電視, 相信3D呢樣野, 日後要在頂頂頂級系列電視先搵到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
intruder + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

其實我覺得3D好玩過4K碟.

鑽石玩家

3D技術:LG的UH9500提供了4K和非4K內容的無源FPR 3D顯示容量。兩雙3D眼鏡也包括在內。 9500上的3D提供了一些優秀的深度感知和清晰度,因為屏幕背後的質量,但作為一個FPR系統,它不是很豐富的一些我們已經看到,雖然與3D的質量的視角相當寬。

鑽石玩家

作者:Phil Conner

FPR(Film Patterned Retarder)3D Panel是LG品牌的3D技術術語,用於指公司最新的被動3D面板。薄膜圖案延遲器的術語本質上是指面板符合人體工程學的3D技術生產3D信號的能力,而不需要同步到主動快門3D眼鏡。它通過在面板上使用一個有彈性的膠片來實現這一點 - 與3D眼鏡一起,將圖像與每隻眼睛分開,並創造出心靈中的3D感知。