設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: old8woman

[雜錦碟] 一張經典老歌CD

鉑金玩家

粵劇的話,呢首樓台會好聽^^

[youtube]6hqBNw224hc[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2017-10-25 10:13
其實現今的年青人,即使是大學生,有幾多人懂看懂寫文言文呢?
網上的流行語言/用詞更是文化災難 ...

文言文難學, 其精要之地是 "惜字如金"

很久以前我找回一本以前用過的尺牘, 純粹好奇心一試, 給豆丁試一下交現在小學功課,
被的小學老師留言 "文句不合時宜" ...無言...
還是好音樂最好.

鉑金玩家

崔萍把聲唔算好靚(個人意見,不喜勿插^^),但某些歌崔小姐唱出特別韻味。

[youtube]n-5TT2lOl9E[/youtube]

[youtube]L9FJ4uBhzfQ[/youtube]

[youtube]_pQWL5xoI8g[/youtube]

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

TKMMKT 發表於 2017-10-25 15:31
崔萍把聲唔算好靚(個人意見,不喜勿插^^),但某些歌崔小姐唱出特別韻味。

靚聲未必有優勢,要和首歌是否"夾",這就是流行歌曲/時代曲奇妙之處!
3-60年代每位歌星都有她/他本身獨特之處!
此20位當年代的歌星中,我個人最喜歡低音歌后"潘秀瓊"

評分

kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

old8woman 發表於 2017-10-25 16:24
靚聲未必有優勢,要和首歌是否"夾",這就是流行歌曲/時代曲奇妙之處!
3-60年代每位歌星都有她/他本身獨特之 ...

歌星最緊要遇到好歌,同意歌星與首歌“夾”好重要,但“靚聲未必有優勢”。。。就不太同意。一、兩首特別“夾”嘅可能會有優勢,但一個歌星唱咁多歌,聲靚點都有著數吧。
不過,潘秀瓊把聲靚喎^^

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

我個人最喜歡白光,她的春、桃李爭春、如果沒有你、假正經、魂縈舊夢⋯⋯至到她比較後期的嘆十聲、天邊一朵雲⋯⋯都是無出其右

評分

TKMMKT + 10 + 10 我都愛白光^^

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

古舊美人的話, 我偏好凌波的黃梅調, 好聽啊!

而另一位是當年走潮流路向的葛蘭 .  

[youtube]u6XMAIOvJgQ[/youtube]

[youtube]zdR9KGCjb0w[/youtube]

2013年的訪問:
[youtube]Rkf2apstpXE[/youtube]

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 我鍾意葛蘭,首首歌都有特色!.
TKMMKT + 10 + 10 細細個亞爸經常播靜婷、劉韻^^.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

TKMMKT 發表於 2017-10-25 12:18
呢套電視粵語版“梁祝”,曲、詞、唱、演都優秀喔。。。

作曲: 顧嘉輝   作詞: 盧國沾   主唱: 羅文 ...

我有這張CD

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 正到爆
TKMMKT + 10 + 10 菊姐迷喎。。。

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

原來係早期日本版.........
吾怪之得咁靚聲

x

評分

TKMMKT + 10 + 10 早就估到師姐有呢隻碟啦^^

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-10-25 20:02
古舊美人的話, 我偏好凌波的黃梅調, 好聽啊!

而另一位是當年走潮流路向的葛蘭 .  

經典中嘅經典

[youtube]NnMVv5qU0-w[/youtube]

呢套夜上海精選,有 1-4 集,鴨肶露 Remastered ,絕對值得收藏!

x

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分