設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiukong

[黑膠] 膽搏膽之 Rega Planar 3

鉑金玩家

ctmk 發表於 2017-10-19 11:22
紙皮唔重, 但連D碟佔空間唔少, 我又冇你咁大地方嘛

邊聽邊諗....

鑽石玩家

唔會咁易俾你毒到嘅
我依家只會嘆下"鐘"先

1萬

白鑽玩家

老而不

ctmk 發表於 2017-10-19 18:38
唔會咁易俾你毒到嘅  
我依家只會嘆下"鐘"先

聽過"針聲", 有幾多"私鐘"都無用

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
benwongkk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-10-19 20:14

小弟係關淑怡粉絲。CD 差不多買齊晒,黑膠就有最鍾意的幾隻。我用天龍 DCD-1500RE 聽碟,又或者有時經先鋒 N-70A 聽ripped 的歌, 個感覺都同黑膠好唔同。可能係人老左的關係,聽黑膠係完完全全將我帶返去學生時代的青蔥歲月。我唔係好識形容音色的分別,但果種感覺同聽CD 分別真係好明顯。聽CD我會揀歌聽,聽黑膠我可以成隻碟由頭聽到尾(唔係因為懶唔想自己跳歌)。黑膠萬歲!

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
bloodyhell169 + 10 + 10 絕對認同
fungl + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

ctmk 發表於 2017-10-19 18:38
唔會咁易俾你毒到嘅  
我依家只會嘆下"鐘"先

搞得黎岩架喇...
最多借二隻過你聽下

鉑金玩家

hiukong 發表於 2017-10-20 08:36
小弟係關淑怡粉絲。CD 差不多買齊晒,黑膠就有最鍾意的幾隻。我用天龍 DCD-1500RE 聽碟,又或者有時經先 ...

果種咪就係ANALOG聲囉..可以簡單D講,黑膠出黎既聲係有生命D,
師兄可以去信和OR鴨記落地牢果間搵下,都仲有好多關小姐既黑腸碟...
仲有一樣提提你,盤出黎既訊號線千萬唔好用粗線,其實普通既黑雞線已經足夠

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-10-19 20:14

CHING放心, 小弟遲早入膠海, 但唔係依家 (樹皮冇哂 )
等私鐘妹餵飽小弟, 再向眾CHING討教
話時話, 我記得細個見D盤通常可以根據盤邊格仔紋定位去微調速度, 依家係咪好少盤有?  

鑽石玩家

benwongkk 發表於 2017-10-20 09:00
搞得黎岩架喇...
最多借二隻過你聽下

二隻咁少.....記住先啦, 明年有幸入膠海你就要兌現喎

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

benwongkk 發表於 2017-10-20 09:05
果種咪就係ANALOG聲囉..可以簡單D講,黑膠出黎既聲係有生命D,
師兄可以去信和OR鴨記落地牢果間 ...

咦,ching 你即係迫我收工去信和深水步行一轉啫

1萬

白鑽玩家

老而不

ctmk 發表於 2017-10-20 09:41
CHING放心, 小弟遲早入膠海, 但唔係依家 (樹皮冇哂 )
等私鐘妹餵飽小弟, 再向眾CHING討教{:6_16 ...

你講的測速格仔不是沒有. 有些盤還有這種design 不過只是外表裝飾.
還在用的是Technis SL 的, 和一些高級唱盤.  當中有些是不外露, 例如在裝在轉盤底下面的Linn.
還是好音樂最好.