設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kirachan

[討論] ECT維修超垃圾

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AK產品向唔親民,一年換新機差唔多啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
audia + 10 + 10 很多人當寶

查看全部評分

鑽石玩家

如果過咗保、收檢查費好正常、分別是,如果有人用$900買特價AK Jr過咗保、同用$30000買AK380!而又過咗保, ECT都係收$500檢查費嘅.那個買Jr的一定會覺得好貴....好唔公平!但其實檢查的方法和時間是差不多的, 當然一樣收費喇.....至於trade in? 事主可能買手機可以trade in.....以為樣樣都可trade in....去大家樂食剩個飯都想去trade in D餸.....??

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wan1984 + 10 + 10
daizyoubu + 10 + 10

查看全部評分

毒海無涯....回頭又不見岸!!

銀級玩家

換番好個屏二手放出去當做trade-in 咪得囉{:9_429:}

黃金玩家

講開ECT保養……
我隻Vega前排右邊壞左拎去整
佢整完兩個星期之後話整唔點
最後話換對新既比我

點知個日拎完對新既返黎發現靈敏度高左……
平時用PS開53而家開40就已經夠……
而且MMCX接頭出面個圈唔同左色……
我懷疑緊發生咩事……

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今次我唔認同,投訴唔合理

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

另外我多睇一次,我想樓主有一點悟會,收 500 之後,比你的其實是修理先,但如果somehow 比如零件已停產冇方法修理,咁冇可能就咁比返你說修理唔到吧,咁就只有offer 你trade in,

就是說對代理基本trade in 應該是不存在,但無奈下先比個 discount 你叫trade in 咁。不過說真,我想咁咁情況下 offer 唔方好的。反而,我想是如果是代理問題修唔到會唔會refund 返那 500 先真。

黃金玩家

成個畫面係有人遲到上唔倒飛機發皮四

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Ect 一D問題都冇 .

進階玩家

t1174 發表於 2017-10-14 02:21
另外我多睇一次,我想樓主有一點悟會,收 500 之後,比你的其實是修理先,但如果somehow 比如零件已停產冇 ...

成件事係
1.你過左保養期 拎機上去整 要收錢好合理(收檢查費都好合理)
試諗下一間公司如果無了期咁幫你做維修檢查,佢地賣件野要賣幾錢先預得返個成本做維修? (而且收檢查費可以避免左過保仲黎運吉既人)

2.trade in 唔做係正常,做係仁慈

如果你覺得佢件野易壞,你可以唔鐘意ak呢個牌子,但在商言商我唔覺得一間公司要毫無規矩下 免費幫你做咁多野 (你又唔係邊位)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁先說 AK 已經貴到應該有返比正常長的保修期,第二反而是 AK 其實我唔見得太像 3c 產品咁易大死。

不過我想代理做事都應該人性化一點,收檢查費前至少因應機主說明點一下自己的零件。其實以我所知,ECT 同 威達都有咁做,我去之前有打電話問過兩個代理咁有冇得處理先去,當然我個人而言是為了無謂花時間去白行。

其實我又唔明點過保重有人去運吉,無啦 啦拿機去修理? 我不見得冇事無啦啦會拿台機去。反而 showroom 在旁,上去聽東西咁運吉(試好去第二到買) 就多。

當然,我想修理費是要比的,但檢查完修理唔到,檢查費重要收,其實有點。。。