設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 點解睇Atmos 碟, 唔覺好多聲係天花出既?

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家有冇呢個經驗? 定大家聽到好多天花effect呢?

唔通我setup有問題? 要交天花speaker大聲D?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

CH 我都係新玩ATMOS, 見睇戲既唔多覺明顯, 當然關係到唔係個個場景都用

另有試過ATMOS 既DEMO 碟?

有2段我暫時覺得好明顯

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

作為試碟, 變形金剛4,  已經聽到好多.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

試機碟會明顯些,神奇女俠有段冧樓都明顯。

鉑金玩家

是咁的, 我搬了屋, 諗緊仲裝唔裝返對atmos speakers, 因為唔想整爛新天花.

如果D effect真係唔多, 玩反5.1算.

不過Dolby開頭既demo片段係好勁,好正的, 但冇理由只玩demo碟 ka ma. D movie blu ray 真係唔多覺law.

大家可以比D意見小弟嗎?

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

只能說有肯定好過無,一只碟唔得唔代表所有碟都唔得呢!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

hot_kwn 發表於 2017-10-12 14:39
是咁的, 我搬了屋, 諗緊仲裝唔裝返對atmos speakers, 因為唔想整爛新天花.

如果D effect真係唔多, 玩反5.1 ...

CH 你隻ATMOS CAL 完係跟你距離幾多, 同EQ 有無變呢
我用701, CAL完人同喇叭係0.01M距離(呢下我都覺好怪), 而EQ 係全平線無起伏, 我就無學其他CH講較大聲D
我之前未入ATMOS 喇叭用緊FH(5.1 +FH), 感覺只係前面既聲高左,大範圍左
當用左ATMOS 喇叭, 簡直唔同晒, 本來仲以為要係SOFA 前小小位加左右喇叭做7.1.2, 宜家直頭唔洗
上網睇好多人都講如果屋企細, 裝5.1.2, 好過7.1, 目前係有包圍感,感覺到係有聲音係我SOFA 前左右發聲, 同埋玩ATMOS DEMO碟既物件移動感走來走去好過引

而我都係用隻ATMOS SEPT 2016試, 改左隻反射喇叭既EQ跟先前隻FH EQ, D 細節聲出好多
玩試片AMAZE, 一開始果下係你身同身後走一轉既聲, 之後隻雀他左方兜後去右邊, 再右前邊飛上左邊高小小,
雨迎面果幾下一滴滴雨聲明顯左, 同之後個湖果度, 落大雨當中風聲都好明顯, 及D雨係係個人前面既膝頭哥果位到

玩AUDIO DEMO 隻碟既SANTERIA 仲正, D 雀仔係上方前, 中, 頭頂上走來走去, 又前置鼓聲, 同埋果D 唔知係唔係海浪聲, 臨場感好正
最重要係好有空間感

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

alanadc23 發表於 2017-10-12 13:17
有冇邊套戲比較好試

有隻atmos頂班碟叫珠峰浩劫,d天花喇叭打風落雪聲夠哂多,試鸭毛一流!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
onon4359 + 10 + 10 絕對認同
alanadc23 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

講開atmos , 順借post 一問, atmos 喇叭係咪特別設計過專用黎出atmos 聲效?
我知佢地係天花薄身,但只講聲效,係咪一定要用呢類先出到果種效果,而一般細喇叭就唔係果回事呢?

樓主用咩喇叭做Atmos?