設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[主題新聞] Denon AVR-X2400H 新世代擴音機入門 Tips & Tricks 精讀班 (加入短片)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

抽唔中,唯有睇片學野啦

黃金玩家

小瑟 發表於 2017-10-11 19:29
有冇人睇緊呀??

小瑟師兄!可唔可以將威廉sir 講解2400Set 機 設定!
用圖片或文字顯示出來?

黃金玩家

theong 發表於 2017-10-12 18:36
小瑟師兄!可唔可以將威廉sir 講解2400Set 機 設定!
用圖片或文字顯示出來? ...

因為套短片睇唔清楚投影幕嘅設定同聲音唔清楚!
小弟係新手一名(用緊6300)都想用盡部機嘅功能
希望下一次有機會上小瑟師兄同威廉sir 的堂,增加對天龍擴音機嘅知識!謝謝

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

theong 發表於 2017-10-12 18:36
用圖片或文字顯示出來? ...

呢個我要睇睇會點剪返尋日講既Topic先,因為有D圖文可能威廉Sir之前係Denon專區都有出過呢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
theong + 10 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

5萬

總版管

theong 發表於 2017-10-12 19:00
因為套短片睇唔清楚投影幕嘅設定同聲音唔清楚!
小弟係新手一名(用緊6300)都想用盡部機嘅功能
希望下一 ...

放心呀,黎緊我地同威廉sir都約緊時間睇下可唔可以再做有關擴音機的教學,會再深入小小的。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
marumaro + 10 + 10 正到爆
joe_ho2 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有幸可以參加到第一場活動,有獎抽,又有野送,影真開心!

今次部2400機仔細細,雖然算係入門機,但效果絕對唔錯,配埋晒成套speaker 都唔洗$20,000 真係收晒貨。

短短兩個鐘唔夠,能夠聽威廉sir 解釋部機結構同埋一d 設定,對部機了解更加深入,自己返屋企玩自然事半功倍。

唯一可惜係時間緊迫,未能夠問問題。例如平時自己做完autocal 之後,見大部份speaker 的音壓都會負數-5 ~ -9 db 不等,是否正常? 另外開著Audyssey 總係覺得唔多自然,高音會好突出,低音又唔多夠等等問題,應該如何處理呢?

如果有機會可以再講下auto cal 之後的設定就更加正!

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +10 活動 +100 收起 理由
245141525 + 100
pkseto + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

有Live真係冇得頂

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大皇,今次Denon AVR-X2400H 精讀班第二場真係過 足癮,不知不覺玩咗兩個幾三個鐘辛苦你哋都餓 到11點幾。講返部機真係畀我對入們機新感受,雖然本身7個ch但係當晚天花串成4隻,出來效果真係好正不論包圍感力水都交足貨,再加上威廉Sir setting發揮到不會覺得 是一部入們機。絕對期待下次X6400H 活動

評分

參與人數 1活動 +100 收起 理由
245141525 + 100

查看全部評分

LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200
Crown DCI 8 300
Crown CTS 4200
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC
Atmos 喇叭 JBL Control X
Surround 喇叭 JBL Control X
Mission 8吋

5萬

總版管

fm31331 發表於 2017-10-13 02:30
大皇,今次Denon AVR-X2400H 精讀班第二場真係過 足癮,不知不覺玩咗兩個幾三個鐘辛苦你哋都餓{:6 ...

老實講,部2400算係咁了,當然Sub仔set好左亦都係原因,但喇叭同sub仔既配合做得好呢下就係2400既功勞呢。