設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 嘩哈哈

[請教] 整流二極管 選擇

星級玩家

billymud 發表於 2017-10-13 20:47
overkill既意思係 "大材小用", 唔計較$$, 用佢都好嘅。因為 spec 標搒 佢毋須另附 snubber circuit (i.e. ...

overkill既意思係 "大材小用", 唔計較$$, 用佢都好嘅。因為 spec 標搒 佢毋須另附 snubber circuit (i.e.降電源噪波)。 兼且在你 LPS唔驶 worry 散熱問題。睇你塊LPS板整流後好似得一粒 film cap, 即只有 basic snubber 跨接rectifiers DC output 端而已。

>>依你咁講, 我塊板只有basic snubber, 咁用VS-HFA06TB120PbF咪好岩? 因為唔需要另附 snubber circuit, 請問可唔可以咁理解呢?

jastudio 師兄介绍用 Vishay BYV27 當然 VERY GOOD, 因為 recovery  speed - 25ns 、够快 (ie. low loss, less noise), 又平宜。用在 LPS 有好冇壞, 換装後你應該/或會 聽/睇到比前有不同。 BYV27 average forward current 2A;若選用Vishay output current 較高 A數的, 更佳。
However, 用 BYV27 最好每粒 diode 並聨 粒 film cap 作 snubbber哩。

>>呢粒比VS-HFA06TB120PbF真係平好多, $5 vs $40, 不過效果同方便係唔係VS-HFA06TB120PbF好d?

無論你 final decision 用以上邊隻,可直代6A2嘅。換裝整流子唔小心去對返正負腳就銲完、著机時你就有機會見火牛出煙,燒灰士喇。

>>咁我應該會小心既

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hfa06你 網上$16, byv23 $6.  我買開digikey 或mouser都有賣

星級玩家

dsm818 發表於 2017-10-14 09:08
hfa06你 網上$16, byv23 $6.  我買開digikey 或mouser都有賣

好彩你提醒我, mouser同element14竟然相差10倍價錢

黃金玩家

嘩哈哈 發表於 2017-10-14 09:28
好彩你提醒我, mouser同element14竟然相差10倍價錢

要計埋運費 先至知道 mouser or Element 邊間平!
and.....
billy

星級玩家

billymud 發表於 2017-10-14 11:00
要計埋運費 先至知道 mouser or Element 邊間平!
and.....

搭單買d cap就免運費

星級玩家

原來mouser果邊出左美金, 唔怪之得平咁多, 攪錯晒

星級玩家

想請教, 呢粒4A是否比6A更適合我用?

黃金玩家

04A, 600v 都已夠 !

星級玩家

Wahaha, welcome!

good to see you here.

There are lots of ultrafast diodes nowadays. So, don't look for slower speed one.
If possible, choose soft recovery diode because it reduces emission of RF/EMI.

For cheaper choice, you may consider this one:

http://www.mouser.com/ds/2/308/MUR420-D-112407.pdf

Please read the datasheet carefully, some models are faster than others.

DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

星級玩家

塊板話用0.9A啫,
個水塘CAP扯電嗰下會大個尼個數,
留多D電流同電壓HEADROOM冇壞~
DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer