設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[【誠實報告】] Onkyo x Pioneer 數碼隨身試得真 《不專業的試音員報告》(#13)

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
以下只係自己的個人意見,不喜或有錯勿插,thx首先好多謝今次舉辦試聼會活動,可以借部dap同2隻耳機返屋企慢慢試,感覺十分正,成一星期可以試真D,先少少介紹自己,對耳機要求可能只係入門級至中級,因資金限制很大,加上木耳,想要一些cp價高就最理想,回正題,對onkyo這部入門級dap有些期望,而自己擁有ipod touch加onkyo ha200作日常使用都覺得滿意,不過就太大部唔方便,所以在近日找尋一部過的dac,當我一開這部onkyo dp-s1,第一個感覺係相當細部,而外殻質感不錯

評分

參與人數 2威望 +120 金錢 +120 活動 +100 收起 理由
小瑟 + 120 + 120
245141525 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

機側扭制及側邊制質感算方便同造工合格。介面方面,不是用android就各有好壊,好的是可能聲音好D同直接D,壞的亦暫時未有我用緊moov選擇,有少少失望。
好了,最重要的,就是試一試聲吧,好,就我用開的akg n40試,比我自己用開的有大分別,n40其實都算易推,但三頻都很平淡,特別係音量差不多去到尾才夠聲⋯⋯oh no,好,開隻先鋒Pioneer SE-CH9T試試,先講外套,造工不錯,價錢算平,亦可以換線

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

又幾合得來喎,主要係中高音,分析力都好好多,話哂係hi-res,喉嚨沙啞聲都可以還原,不過,音量亦要很高才夠聲,當然要看環境,在深夜,中等音量聽女聲音量已很悅耳及足夠,另外,今次活動有另一隻低型號嘅Pioneer SE-CH5BL,造工明顯比se-ch9t差,質感差,很輕,不可換線,冇乜期望,不過,hehe,一試有少少驚喜,可能用2.5mm 平衡,音量亦不需去到咁盡,還完度及分析力亦高左,更細緻,真係估唔到,可惜自己冇2.5mm線,相信放係se-ch9t會更好。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

]總括來說,自己正考慮買呢類dap,方便之餘兼容性高,以入門版本來講dp-s1算唔差,算高cp度,不過,自己現時不會考慮,原因係不合自己用開的n40,力度比較一般,喜歡聽冬池冬池會失望,低音有但很淺,只有woo而唔夠深,人聲女音不錯,但男音如聽學友的聲音唔夠厚,至於耳機,試的兩耳機加dap,都幾合得來,加起來都相當抵玩,又輕巧,女性亦不覺重,算值得推薦比身邊女性朋友及同事。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

由於我未玩過真正呢類dap,有驚喜地方還有一個,就係佢line-out,插入amp試試,又幾唔錯喎,哈哈,又方便,聲亦可接取。
自己問題,黎緊會再考慮高型號嘅dp-x1之類,可以行android同輸出大D先合自己胃口,希望日後會有呢類試聽啦,哈哈,不專業的試音員~

黃金玩家

師兄, onkyo dp-s1 係 DAP, 唔係 DAC, 推 UE900s 好夾。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ozrayyau 發表於 2017-10-3 08:19
師兄, onkyo dp-s1 係 DAP, 唔係 DAC, 推 UE900s 好夾。

Hehe改返先,另想問問,音量平時會開多少?看似ue900s比較難推D,小弟木耳,會同意對dp-s1說法嗎?

黃金玩家

Jazzgd1 發表於 2017-10-3 09:32
Hehe改返先,另想問問,音量平時會開多少?看似ue900s比較難推D,小弟木耳,會同意對dp-s1說法嗎? ...

我隨手攞架 Fiio X7 AM5 同 DP-S1, 用 N40 比較, 聽 Diana Krall Temptation, 低音係冇 X7 咁雄渾, 不過冇師兄講得咁差, 想低音硬淨啲, pioneer 30R 。

音量約 45。

黑鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2017-10-2 19:42
由於我未玩過真正呢類dap,有驚喜地方還有一個,就係佢line-out,插入amp試試,又幾唔錯喎,哈哈,又方便, ...

想知line out和藍牙,去amp聽歌,有分別?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wah72003 發表於 2017-10-4 01:50
想知line out和藍牙,去amp聽歌,有分別?

藍牙D聲很簿,定位同立體聲差,再由大機出失真仲大,lineout好一點點,個人覺得接近airplay。