設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Denon X7200WA + Elac 409 + KEF R200 開箱和簡評

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

第一次出開箱文, 講得唔好嘅唔好意思

選擇:
查咗好多文和聽咗
Denon X7200WA 和 Marantz 7011 和
Int amp AVM 60 夾自己的409
考慮AV+Hifi多方面需要
最後確定DenonX7200WA

原因:
AV能量爆發最強
Hifi 與2-3萬的AVM相差很少(可能我木耳)
「平有平玩」,屋企冇位擺擺咁多前後級
所以選擇呢個,咁有冇買錯呢?

運送:
好急咁台返屋企,趕及假期,勁辛苦
都幾重下

開箱:
一開箱物料好多整齊擺放
遙控器手感一流,比我之前的入門AV機高檔很多
面版唔使講夠晒派頭,仲要貼好多貼紙驚死你唔知道佢好犀利
設定容易,不過之前啲線要有香蕉頭轉返做純線花了不少時間
音箱平衡等等setup easy
另外有少少讚的是有藍光傳去PS4轉去電視都好快

聽感:
簡直將我套半hifi半AV嘅「奇怪」組合喚醒
聽演唱會或者鋼琴演奏一流
分析力重新定位,409終於似返個小旗艦
無論係舞台聲音定係觀眾掌聲,都非常立體
去到打機,中置人聲好出,立體感強
聽到之前聽唔到嘅效果聲,子彈感覺好似由身旁穿過,好過癮
到2ch純音樂, 轉direct出我覺得也不失禮,
對木耳來說,自己試過幾萬元級別前後, 差約一成左右,但聽感十足,可以好舒服咁聽完一整隻CD

在showroom試過馬仔7011,聲底接近但有一些尾噪音,spec THD上真的是比較高0.08% vs 0.05%,而且聽完一整隻CD比較困難

人聲係呢部Denon嘅強項, 女聲好透,加上Elac 個jet5, 高音推到好遠,對於唔係發燒級嘅人嚟講已經好夠

另外AV效果真係好勁,低音火力強大,另外配上65" 4K OLED,
好正,之前仲驚因為showroom 專業調整和線材所以效果特別好,但返到屋企效果也有八九成,整體而言,果然有買貴冇買錯

如果對AV好有要求,又同事想聽演唱會,
呢部應該冇錯啦,不過又要再upgrade線材(而家用緊嗰啲幾十蚊嘅)和Oppo93了

評分

參與人數 20威望 +587 金錢 +577 熱話 +100 收起 理由
freeworld + 10 + 10 超正
MarkKwok + 10 恭喜Ching!
貓神 + 10 + 10 超正
maxyeung + 10 + 10 俾個Like你啦
warmmjs + 10 + 10 正到爆
bigair + 10 + 10 報告非常詳盡
kenmok + 10 + 10 報告非常詳盡
245141525 + 100
wil-wil + 400 + 400 報告非常詳盡
good88690 + 10 + 10 恭喜Ching!
pwong888 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
hit87761 + 10 + 10 恭喜Ching!
4ndyc + 9 + 9 想睇完整報告
diyman + 10 + 10 恭喜Ching!
philippe + 8 + 8 報告非常詳盡
funny1 + 10 + 10 7200冇得輸!!
andyleung66 + 10 + 10 超正
hangshun + 10 + 10 正到爆
pac + 20 + 20 高質Post
wman + 10 7200 絶對無買錯 ,非常正

查看全部評分

鉑金玩家

恭喜師兄

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

7200 的力水及爆發力 ,相信是現有 AV 合併機中最强 ,好好享受吧 ! 記得寫多 D 用後感

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

相信買部純Amp更能發揮Elac 409威力!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

天龍熱力好高 你仲要冇位

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

DENON 機頂散熱空間不足喎.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章