設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 野良

[入耳式] 超低失真率 Audeze LCDi4 平板振膜單元入耳式耳機

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jaffeinism 發表於 2017-10-3 14:59
個外邊框係塑膠, 水口都吾夾, 做工係好渣, 鎂造應該係個鬼面罩個部份

更正, 今日認真的摸過, 係外框係冰手, 金屬個種.... 隻野加部ALO CV5夾吾錯

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jaffeinism 發表於 2017-10-3 08:41
其實吾係串你, 不過你呢個為發問而發問既問題,  顯然係對件產品無事先了解同思考, 我再去答你點用件産品, ...

我發覺你D 思考邏輯真係掉轉哂黎.....

咁當然係唔明,了解唔到呢件產品既設計理念
先想問下用家點解會buy 設計者果套而比錢啦
我又唔係耳機評論家,點解我要去思考或者去research果件產品既創作理念啊?
你話番我為發問而發問......

同埋我一直係問點解係呢一個價錢(因為2萬幾唔係平)
會選擇入耳而非耳牛,因為我假定左平板的耳牛通常會好聲過入耳
換個角度講,其實我都只係想知平板入耳比耳牛優勝既地方係咩

如果你個原因係因為個人理由
好似其他Ching所講, 怕熱怕焗
又或者隻入耳既聲真係好取悅到你
又再或者你只係錢多買隻黎收藏
都無可口非.....

但結果你用另一個問題去答我個問題.....
睇得出你真係無心機同我交流
無錯,我本人唔係呢類型產品既支持者,可能你覺得我對呢個設計本身係有偏見
所以講黎都哂氣
咁我都唔阻你同志同道合既Ching圍爐...
我都係出番去算...
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

簡單的講, 呢隻係 POOR MAN 版  LCD 4....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今晚(13號)得閒, 原先想巢隻KATANA加AET07試試, 之後見到隻LCDI4無玩一排, 手痕用佢同享聲MR1夾夾, 先用中增益 + 高性能模式驅動, 此時聲音已覺得可以, 但要將聲音校至適當音壓和大小, 行程有點長... 之後便將中增益推至高增益和高性能模式, 這個設定會比其他設定耗電更快....

搵番的聽開既歌試, 雙高模式下LCDi4 出聲比起之前用COWON PLENUE S 和COWON PLENUE S + ALO CV5組合更理想和松容 ...

LCDi4強項其實係如果錄音靚, 佢好容易會營做到一個"好3D"既聲場, 聲音離塞感好強, 個FEEL完全吾同入耳係個腦入邊聽個種, 成個聲音好有畫面甘 ... 隻野真係越玩越有...

缺點係比較挑錄音, 差少少即時詐形, 另外係個配戴感, 夾住耳機作為借力既塑料夾夾耐左會有少少少痛, 同埋入耳個咀都係仲未夠流線形

呢次試機其實只係用左MR1個單端, 平衡口個邊仲未得閒試 ..... 吾貪心計, 單端聽力水已經足夠 ...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

呢排又發現AUDEZE上左件毒品, 又係窮鬼恩物....

https://www.audeze.com/products/lcd-collection/lcd-mx4