設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂網

搜索
查看: 421|回復: 0

[私人收藏] 重溫惜日情懷~1984年的音樂雜誌

[複製鏈接]

100

主題

1150

帖子

12萬

積分

鉑金大師

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
122778
發表於 2017-9-11 11:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
  時光消逝~歲月如歌
1984年的樂壇, 正是百花齊放. 百家爭鳴的年代.
那時候~沒有互聯綱. 沒有手機. 要知道樂壇最新的動向.
就要靠音樂雜誌的資訊. 那時候雜誌的權威性同埋影響力.
真係大到可以影響到隻碟既銷量同埋歌手既前途架. 所以.


  80-90年代~好多不同種類既音樂雜誌. 呢D音樂雜誌. 記載了這個光輝的時代.
音樂的印證. 給大家回顧下當年的一本音樂雜誌的內容. 唔知你又會搵到D咩野回憶情懷呢
.


  呢本當年賣$2蚊鷄既音樂雜誌. 經過了33年的歲月洗禮. 玩在身價已經升值百倍了.
再過多廿年可能會成為曆史博物館內的收勸展品都唔定.






  1984年~音樂雜誌都仍然係比較簡陋. 只係得封面同封底係彩色.
內容就全部都只係單色印刷. 後到既音樂雜誌慢慢變得內容豐富而且重有好多海報呀.
歌手既八掛周邊新聞記載. 已經唔再係單一純粹介紹音樂既雜誌啦.
















  後期的音樂雜誌已經變到好似八婆雜誌咁. 即係好似呢家既YES咁樣.
不過~隨住時代既轉變. 呢D雜誌都已經版淘汰得77.88啦. 留底既已經成為過去的回憶鳥.


評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
alibabar + 50 + 50 正到爆
chopinlau + 10 + 10 我一本都無留底!
Gentleho + 10 + 10 用家心得極具參考價值
文次郎 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
dc903 + 20 + 20 正正正。
ernietse + 50 + 50 nice great 80's music magazine

查看全部評分

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表