設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[HDMI線] 平價光纖hdmi 拉線驚魂

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說小弟年初就換左z9d 同埋 馬仔  nr1607
家中既機仔就放得好開,要經地底拉線
本來就拉好左條 開博爾 L 系8米線,1080p 無問題,用左幾年
但換左z9d 之後呢,4k 30hz 都會閃閃下,唔好講60hz 啦

但係我地底個線槽又細又窄,
入面已經有2條hdmi 4 5 條lan
仲有speaker 線
換再粗既hdmi 拉線真係好有難度
同埋會拉死人

基於小弟只係影音初哥,唔係好分到hdmi 線靚定唔靚
所以只求用到,買左條650人仔既光纖hdmi 2.0
間野聲稱 F字頭 既光纖hdmi線都係佢地整
哇真係幼勁多,又好柔軟

到手之後就駁入馬仔 前面個hdmi ,無問題出到 60!

之後就拉線了,由於條線超幼,輕鬆十分鐘就搞掂
以前拉起碼要幾個鐘,成日卡住

點知駁機之後 … 有雪花 唔係掛明明試左無事架喎,
4k 60 4:4:4 8 bit 就有雪花, 4k 30hz 就無事

之後插翻 馬仔前面,又無事喎,出到60hz, 但原來前面只可以 4:2:0 8bit
如果後面較翻4:2:0 ,一樣無事

心唸唔係掛,拉完先壞線咁黑仔

之後試試直插電視 hdmi port 2 無問題
但係駁翻 hdmi port 3 (有arc) 又出雪花
但我駁電視先又唔得喎, 原來sony tv arc 係出唔到atmos 比部amp

之後 用條短線試下,直駁 hdmi port 3 arc 位,又無事喎
點知原來睇漏眼, 試多幾試,原來直插短線,port 3 出4k 60hz 係有雪花
心唸唔係掛…我部z9d 竟然壞左…

嚇到個心都離一離…我部野蟲蟲水貨黎

呢個時候 老豆經過,
講左一句:熄左部電視開過啦
我心唸邊關事啊~ 頭先拉線都熄左機啦

咁sony android 電視其實有得禁實個remote 開關, 黎個soft reboot 既,平時關機只係idle

點知reboot 完
雪花無哂, 4k 60 4:4:4 8bit
4:2:2 12bit
就算 4096x2160 都無事
即刻放心哂
amp to tv 條線都係新買, 開博爾 T系
新線d色通透d 又好似多d details
最後附上不科學比較圖,
上為舊線
下為新線

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chhanthony + 50 + 50
diyman + 10 + 10 恭喜Ching! 一額汗冇事!
mc27588 + 10 + 10 恭喜Ching!
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,請問係邊間買平價光纖?可否pm我

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kingoffatboy 發表於 2017-9-10 00:18

我都想要
吾該ching

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kingoffatboy 發表於 2017-9-10 00:18

我都想要
吾該ching

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,可否pm我邊到買同價錢嗎?

黑鑽玩家

呢款光纖線淘寶得返北京果間店有得買!
其他店已經下左架!

星級玩家

師兄,請問係邊間買光纖HDMI ?

黑鑽玩家

老豆最勁!

鉑金玩家

係呢間買
不過佢求左佢好耐先肯整10m
平時20m 起跳
https://item.taobao.com/item.htm ... racelogww=ltckbburl

不過我見其他鋪都有類似既線賣

星級玩家

師兄:

我都好想知,請PM.
謝謝!