設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 唔駛DIY既USB濾波器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

USB濾波產品出過唔少,自己就未曾用過,
今次試呢隻濾波器係因為覺得呢間廠既電源濾波器幾好效果,
而且呢舊野價錢唔貴,於是膽粗粗試下

過左兩日就收到實物,先講外觀,成舊圓桶形,都唔知似乜

前後都係插usb A頭,即係我又要整多條usb線,呢個就係我放o係diy版既原因

尋晚啦啦聲整左條線黎試,一開機就覺得中伏

由於又係半夜試機,聲就唔覺有分別,
而畫面好似好少少,仲以為有幾勁,我超

前傳完

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
gordonlukch + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

頭先早收工,返到屋企再慢慢試多次,如果真係咁差就post出黎唱衰佢
唱衰之前都要負返少少責任認真試下既
由於尋既既印象唔好,於是先試下聽歌仔,如果唔得就唔駛試其他,慳水慳力

首先試Band sound
經過之前試地盒既經驗,先插濾波器聽一次,抆左佢再聽多次,終於俾我聽到分別,而且仲好似唔少
首先覺得人聲同背景分開左,樂器聲亦分開左,清楚聽到每件樂器,分到前後,音場闊左
抆走隻濾波器聽多次,即刻平面晒,而且樂器聲糊埋一舊

再試live版既歌仔
聽感同頭先結果一樣,係覺得插左好聽d

聽完歌仔隔一隔,先睇音樂會

音樂唔只有闊度深度,仲有少少高度,樂器分離感同上,低音好力左,
大鼓打落去聽到塊鼓皮振動,唔只有打心口感覺,仲振埋對腳
冇插濾波器時又係即時平面晒,鼓聲冇料到,悶到即刻要轉試下睇戲

揀套The walk試下,冇爆炸場面,就唔駛俾咁多野分散注意力
對白人聲好聽左唔少,空間感好左,平時唔多覺既弱音都清楚晒,環繞聲好似都好左

當想試多套爆氣既時候,不肯既劇情發生左
條粗製濫造既usb線,由於抆插太多次,斷9左

備用既Usb頭又已經用晒,唯有訂插訂銀線先可以再試埋下半場

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leojai + 10 + 10 good try

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

個樣好流。。。入面應該只有IC?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

raylee 發表於 2017-9-8 00:18
個樣好流。。。入面應該只有IC?

呢間廠既一貫作風就係唔賣樣(真係衰到得人驚)
但優點真係外殼好足料,屏蔽作用應該唔錯
揸住呢隻手榴彈真係可以掟得死人

畫面方面真係好似冇乜幫助,但聲音方面我覺得交到功課
我平時真係好少用套機黎聽歌,可能試聽過出面既機,因為自己套機(定係對喇叭)真係覺得唔好聽
而家我套喇叭仔都聽到立體感,真係覺得幾驚喜

銀級玩家

其實放咩落去都有改變.
只係個樣野係咪你想要發生.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓上師兄講得岩,細至1點焊錫都有人話唔同聲,我自問就冇咁好聽力去分別太細微既變化
咁呢舊野對我黎講主要係提高聲音既分析力,我係滿意既,最主要係賣3舊左右,跌左唔肉赤先買黎玩玩
我其實都好想知入面究竟咩構造,可惜我冇工具開佢外殼

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2017-9-8 13:09
樓上師兄講得岩,細至1點焊錫都有人話唔同聲,我自問就冇咁好聽力去分別太細微既變化
咁呢舊野對我黎講主要 ...

use hammer :P

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

扑到我隻手爛都未必開到

黃金玩家

johnnykut 發表於 2017-9-8 13:09
咁呢舊野對我黎講主要 ...

inside 我估係一粒 cap 加粒 inductor and a common mode choke。最多有埋塊pcb仔
扑唔開就打橫鋸9佢。

評分

gordonlukch + 10 正到爆

查看全部評分

billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2017-9-8 20:53
inside 我估係一粒 cap 加粒 inductor and a common mode choke。最多有埋塊pcb仔
扑唔開就打 ...

我冇車床呀

咁有機會砌返隻喎

評分

gordonlukch + 10 絕對認同

查看全部評分