設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] AK70 及 AK120 的選擇

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問各位而家AK70同AK1202手價差不多, 如果呢兩部黎講唔計其他功能, 邊部好聲啲呢? 謝謝各位先!!!

鑽石玩家

AK120 好聲d

銀級玩家

兩部我都有 已放手120入70 聲底非常唔同
120分析力高一個Tier 人聲微暖很Analogue 依家冇一部AK機係依種聲 獨一無二
但聽耐咗會悶 唔啱聽d偏刺激嘅音樂如Metal, Rock, Rap, Trap, House, Electronica...
個人認為力水唔得 而且界面麻麻 讀卡有時讀錯(最大complaint)
電力係幾持久 機仔細細又有雙插卡 方便+唔怕冇位
不過個音量轉太過突出 有時放褲袋好易轉到

70就流行向 分析力麻麻 但勝在人聲夠清爽 音色直白 易夾耳機 可惜低頻欠奉 聽樂器好多破綻
OS行Android 電冇120咁襟 但界面真係好好好好好多 流暢冇Bug 又有Balanced同USB Out
加上力水係AK機之中算大 (2.3Vrms) 動態同速度感都好過120
最抵讚係個音量轉終於番收入機身 減少咗誤觸
但係長開會發熱同埋Bluetooth/Wi-Fi Connection唔穩定
整體設計係2代機之中可以話係最成熟 (體績壓縮與音質Trade Off之間的平衡)

如果樓主不太重視Form Factor 但又要玩AK機又不想投資太多 AK300可能更適合你

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

進階玩家

唔該兩位先特別WallerHomie , 我主要聽流行曲, AK300 可能比教貴, 暫時不考慮住, 另外想請教下AK70 轉用BALANCE提昇大唔大呢?

銀級玩家

6100 發表於 2017-9-7 10:33
唔該兩位先特別WallerHomie , 我主要聽流行曲, AK300 可能比教貴, 暫時不考慮住, 另外想請教下AK70 轉用BAL ...

提升唔大,有時聽口水歌用3.5仲爽,夠埋身。
2.5左右聲道分離度會高少少,細節更出,反而人聲冇咁出。
AK70嘅Balanced Out,推力上係冇乜提昇的。

黃金玩家

6100 發表於 2017-9-7 10:33
唔該兩位先特別WallerHomie , 我主要聽流行曲, AK300 可能比教貴, 暫時不考慮住, 另外想請教下AK70 轉用BAL ...

我有 AK70 同 300, 冇 120, 70 貪靚仔買嘅, 舊年買, 聲好硬同唔多順耳, 上個月賣左。