設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: supereddie

[CAS音響] Hegel H160 用內置DAC 跟用外罝DAC(KORG) 的少少分享

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

supereddie 發表於 2017-9-3 22:47
多謝TAM 兄的建議
=> 用 hidiamond diamond 2 調較  Sonica 冷硬數碼聲

我之前都係用N70+H80,中性,直白,小小暖,平均

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

supereddie 發表於 2017-9-4 00:08
Sonica + LS50W 師兄好多野玩

我用 LS50 的經驗是, 高中音清, 爽, 快, 準, 但是去到低音就比 ...

Let me answer you bit by bit.
我九個月用LS50W 經驗係同軸單元中頻人聲韻味毒, 賣點。中性偏微暖, 要快又得, 慢又得(膽前), 太高分柝力(尤其用埋Oppo Sonica)。高音清新貴麗不標鬼叫, 低頻下沉高, 好punchy有力, 快起快落。

Setup: Marantz HD-CD1-->Oppo Sonica-->和田茂氏成品膽前-->KEF LS50 Wireless
Speaker: LS50W/Celestion 1
DAC: Sonica
Headphone: MDR-Z1R
AMP: PM80 (Class A)
Pre-amp:和田茂氐成品膽前

鉑金玩家

我用 LS50 的經驗是, 高中音清, 爽, 快, 準, 但是去到低音就比 ...

低頻散, 試下喇叭缐, QED genesis silver spiral(代理ECT試, Futureshop買!), 條線應中性夠力

Amp其實好影響, , 片中用marantz pm8005推, 訊源marantz sa8005, 我覺得推得唔好。

好多師兄都用hegel h80, 甚至h160推ls50。 依小弟愚見, LS50挑amp。我聽過Soulnote sa300 (4ohms 100瓦)+LS50, 低頻不糊, 不散, 乾淨, 足夠, 重要平h160一半.........聲底不同就緊。

師兄不訪去山林道Music Union聽下, 聽唔使$

鉑金玩家

Power cord睇你prefer咩聲底, 好個人。我雖然鐘意新英國聲, 但我無用降分柝力暖聲power cord, 因為我想LS50W verstaile, 能文能武, 所以我用膽前校聲, 播咩歌,要咩聲我話事。

LS50W仍用早鳥優惠送的isotek evo 3 premier x2, 中性線, 音樂味不錯。未來LS50W power cord升級仍會以中性音樂味濃電源線為目標。l

鉑金玩家

點解我揀LS50W? 當時買因為一部過, 唔使cd機, DAC, 前後級。
如果你要我再揀, 都係LS50W。
原因一: 唔使煩amp。D師兄話1萬買amp好貴, 但我覺得1萬買心水amp配LS50仲難!
原因二: app內自由較bass extension(45hz到61hz, 我揀61, 同房間大細有關。高, 中, 低頻可調db, 有basic同expert setting, 視乎room acoustics
原因三: 有sub-out選項, 幾多frequency下淨係十仔出, 幾多hz以上淨喇叭出

鉑金玩家

我線材就逐步向QED邁進。
  我仲有Celestion無源系统

黃金玩家

多謝上面兩位師兄意見, 尤其是Tam 兄, 你拍的 youtube 好用心同有參考價值

師兄講左好線材上知識同經驗, 如果可以, 希望你可以分享多一些. 例如怎樣用線材調音. 因為線材配搭複雜, 價錢又貴

QED genesis silver spiral <- 我會參考一下你的建議. 現在我用 Chord Clearway Speaker Cable
電源線一直"的" 唔心買, 因為驚買錯. <- 試過用美式濾波拖板, 音場窄左又無力, 最後都用返英式入牆

小小背景:
我上年入門兩聲道是, Cambridge CXA60 + LS50 . 買 CXA60 純因為Whathifi 5 星, CP值高 . 結果是 CXA60 控制唔 LS50 (好比騎師控制唔到匹馬一樣), 所以用左個幾月就放左CXA60. 後來我希望搵一部好 control 力的 AMP (damping factor 高, 唔知我有無理解錯?), 所以看上 Hegel.

現在感到低音散, 希望用線材改善一下.

Naim UnitiCore/NDX2/XPSDR/202/HCDR/250DR
ProAc 1sc FE

黃金玩家

師兄提及過新英國聲, 其實什麼是新英國聲? Naim / Audiolab 聲音?
(希望別怪我太多問題)
Naim UnitiCore/NDX2/XPSDR/202/HCDR/250DR
ProAc 1sc FE

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

講講下講左山林道Music Union
我明嘅

鉑金玩家

HD_2 發表於 2017-9-5 07:10
講講下講左山林道Music Union
我明嘅

如果你搵到過可以試soulnote sa300+LS50, 麻煩師兄你提議。 Thx.