設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: heheyuth8700

[【誠實報告】] SPK用家報告

黑鑽玩家

heheyuth8700 發表於 2017-9-10 00:46
你哋幾位SPK機主嘅耳機組合果然不同凡嚮.....

裸機x1......

點解我會問師兄門有冇用套呢, 因為上星期手多, 試咗D野,

話說我唔想整花部機, 一開箱都即刻入反個套, 一直都冇除套嚟聽歌, 用咗一段時間, 發現機頂插頭有一條花痕, 所以最終都攞部機去咗包膠, 一直都唔覺包咗膠有改變聲底, 原裝套實在太易整花, 錫住用都係花晒, 所以又買咗個Dignis, 一直相安無事. 受到毒神將佢部380Cu combo 拆去包膠後聲底開揚啟發, 再加上早前網上見到有師兄包膠後一樣發現聲底焗促咗, 及後發現介開背後包膠有所善, 毅然將我部SP1K 嘅背面包膠界開.

點知一點, 嘩, 乜D聲唔同晒嘅, 開揚咁多, 又多好多detail, 高音出好多, 尾音仲長咗好多, 之係試完咪入返個Dignis套, 咦喂, D聲又死死實實咁嘅, 攞反部機出嚟, 真係開揚好開, 反覆試咗幾次, 個分別真係好明顯下, 唔係心理作用, 用自已聽開嘅歌, 5秒內已經可以分辨得到. 搞到而家要打真軍先開心.

我對比過Dignis 個套, 聲係最差, 佢亦箍得部機最緊, 原裝套介乎於裸機與Dignis之間.

各位師兄可以試試. 不過各個組合唔同, 效果唔一定相同, 跟個人喜好同樂曲亦都有關, 可能有人會覺得入套可能仲好聽都有咁嘅可能. 我同一位師兄提過呢個改動, 佢試咗都有相同發現, 所以先提提各位可以試一下.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
bye2 + 10 + 10 報告非常詳盡
heheyuth8700 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
charliebrown88 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2017-9-11 06:50

話說我唔想整花部機, 一開箱都即刻入反個套, 一 ...

裸跑真係冇此膽量,不過師兄所言甚是!!
我去福仁買個闊身絨袋仔入住部機。

星級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2017-9-9 16:53
我嘅係SP1KSS, 夾得最多係VE8配EA Mars4+Leonidas4 8W, VE6xc+EA Heracles 都經常用.

請問各位師兄有冇 ...

我以前用240ss 時都多數裸機(無貼無套),係有喎同的。
而家用SPKss,暫時只有前後痴膠貼,有時會戴套有時唔戴。但戴與唔戴都有d 分別了。
遲d 我會全部貼除晒,照裸機,應該會更好。

銀級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2017-9-11 06:50

話說我唔想整花部機, 一開箱都即刻入反個套, 一 ...

認真架

黑鑽玩家

洪威 發表於 2017-9-11 08:43
裸跑真係冇此膽量,不過師兄所言甚是!!
我去福仁買個闊身絨袋仔入住部機。 ...

裸跑是沒有貼身機套,當然再有其他袋包住啦, 我有個腰包可插住耳機都放得入,不過放枱面就要小心囉

黑鑽玩家

perrybee 發表於 2017-9-11 09:02
我以前用240ss 時都多數裸機(無貼無套),係有喎同的。
而家用SPKss,暫時只有前後痴膠貼,有時會戴套有時 ...

等待師兄聽感,但冇套冇貼,又唔係好夠膽咁做呢…都唔知幾時先會出前後玻璃貼。

黑鑽玩家

bye2 發表於 2017-9-11 09:39
認真架

好認真㗎,師兄都可以試試。

銀級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2017-9-11 11:57
好認真㗎,師兄都可以試試。

頂,乜原理,堅唔同聲

銀級玩家

heheyuth8700 發表於 2017-9-7 12:49
各位SPK用家....你哋用緊乜嘢耳機同綫去配櫬你哋部機呀....魂兄我知道啦.....咁其他師兄呢? ...

之前Vega + pandora, 宜家白仙女+pandora。新入了pp8+plussound GPS

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
heheyuth8700 + 10 + 10 件件精品

查看全部評分

黑鑽玩家

bye2 發表於 2017-9-11 12:56
頂,乜原理,堅唔同聲

其中一個原因,戴套箍住部機,機身諧振唔同,好似Hifi機身螺絲鬆緊,加釘腳都會變聲。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
heheyuth8700 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分