設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 安裝家庭影院揚聲器系統

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因本人家中正進行裝修並計劃購買KEF E305 家庭影院揚聲器系統, 現有一些問題想查詢:
1) 請問前/中/後置/低音 揚聲器需要安排供電插頭供電嗎?
2) 牆身需要準備甚麼規格的接線端子來接駁各揚聲器呢?(希望做入場線, 但不知如何告訴師傅用甚麼喇叭插面板, 喇叭線要用那種等...)
3) 各揚聲器建議安裝的高度是多少呢?
4) 還有其他特別的安裝需知要讓裝修師傅留意嗎?
謝謝解答!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

1)前中後置的喇叭線都是由amp出的,沒有獨立電源,低音就不太清楚,可以問下零售商
2)要注音前中後置的喇叭線是夾入去的,不能用太粗的線,買前看一看。
3)可參考杜比網站建議的角度

科林玩家

andychankk 發表於 2017-9-2 09:22
1)前中後置的喇叭線都是由amp出的,沒有獨立電源,低音就不太清楚,可以問下零售商
2)要注音前中後置的喇 ...

2)要注音前中後置的喇叭線是夾入去的,不能用太粗的線,買前看一看。

但因裝修時想做定後置喇叭線入埸, 入場的線材是否可以粗? 只是喇叭插面板到喇叭用幼一點的線呢?

還有喇叭插面板請問, 我應選那種.

Thank you so much

白鑽玩家

師兄真心奉勸,  我都算係過來人,  雖然自己冇做過入牆喇叭線,  但係就見過身邊好多好多多人咁做.
除非你打算將來永遠唔會upgrade,  如果唔係前面三條你做入牆喇叭線,  將來想換粗啲都玩唔到, 我身邊有十個八個friend已經中過招,  之後想改變諗到頭都大埋,  真心講,  咩嘢冇乜要求, 夠玩滿足了, 唔會upgrade,  小弟真係聽過無數次,  但係次次個個最後都係自己推翻自己...

科林玩家

matt88p 發表於 2017-9-2 10:41
師兄真心奉勸,  我都算係過來人,  雖然自己冇做過入牆喇叭線,  但係就見過身邊好多好多多人咁做.
除非你打 ...

師兄, 小弟新手一位, 請問應如何做比較好? Thank you

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

appleiphone1 發表於 2017-9-2 10:56
師兄, 小弟新手一位, 請問應如何做比較好? Thank you

2)我之前裝修就叫師父由amp後面牆做定暗喉去到我想裝喇叭既位置,喉入面叫師父穿定條引線或你提供喇叭線叫佢穿埋,(但我建議自己穿)出口位就唔需要用接線盒,就咁用個空白面版,開個洞,喇叭線直出接駁入喇叭度
3)因唔知你會用幾多環繞聲道或天花喇叭,最好每條喉預最多比兩隻喇叭既線用,方便日後穿線及更換,線距離又唔會太長…

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我之前後置喇叭線做暗喉,由於線較粗,所以無得換。而家就照舊做暗喉,不過就預咗用較幼既喇叭線,打算日後都係換較幼既線,不過HDMI線就經燈糟過,方便日後換線。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

3) 前置高音位係耳仔水平,中置可以低d,但要向上射住皇帝位頭部,後置建議頭頂對上一呎高度
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

matt88p 發表於 2017-9-2 10:41
除非你打 ...

我是其中一個 , 玩玩下真係會身痕換架, 家陣換咗條大槽, 免麻煩。

樓主: 後置線都有可能會日後upgrade, 何況前和中{:9_425:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

7.1.6 / AVM70 / 528NC / 4CHx2 / LS40+C / Control25x10 / DD15+ / TW8400 / MadVR-4080S / RX1PRO@100

科林玩家

yipin 發表於 2017-9-3 17:26
我是其中一個 , 玩玩下真係會身痕換架, 家陣換咗條大槽, 免麻煩。

樓主: 後置線都有 ...

請問何為"大槽"? 是否也是入牆暗藏? Thank you