設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 有無師兄比較下 AAW W900 vs Vision Ears VE8

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大約3個月之前, 我以我ge Angie2+ plussound X6 GPC  VS W900 (3.5mm, 我問佢有無2.5mm比我試,佢話無) 380+AMP做對比

我最大驚喜反而係W900分離度好好好誇張,一開始完全唔習慣, 我覺得分離的太開好似好散甘。之後我再用高輸出繼續聽,一路聽一路聽 反而越來越享受佢ge分離度, 你可以好輕易感受到佢好似每個音位都有專門ge Driver處理;例如 鼓聲,背景音樂,人聲。總之你想專心聽咩野聲都可以輕而易舉甘聽到。

第二就係高音位真係超正!同我Angie2 不分高下。 但重點係!W900只係用緊3.5mm, 如果換埋條2.5mm線 再煲W900多陣 (我覺得Dxx W900未煲夠), 佢個高音效果潛能會好大!

第3 低音係好, 但反而我自己覺得未算係佢最強ge賣點(甘當然佢低音都係正ge, 回彈反應好好,絕對自然)<---以咖 demo W900 run in左甘耐, 應該會再正好多

總結係W900 ge分離度同高音係我最大的驚喜! 而且佢基本上所有音節都照顧周到.

VE8一直都未試, 可能係因為我用緊Angie II ge關係, 佢地2個都係 2低+2中+4高 單元 = 單元分配上完全一樣
就甘換去VE8 總係覺得好似換返 "同一樣耳機"甘 (當然分配一樣,,但聲音絕對可以係 2回事 )
我之後點都會試下VE8

而VE8評語都幾正面, 總點係! 佢個顏色好靚仔

大家覺得 SP1000 配 W900 or VE8好尼?!

黃金玩家

師兄,我都有去試聽不同的CM demo,都係SPK SS,最尾選了Flamenco,但W900和VE8,我是推薦VE8的,三頻聽落較舒服。

鉑金玩家

VE8 x2

鉑金玩家

麻煩幫手試埋Tia Fourte......thanks

鉑金玩家

heheyuth8700 發表於 2017-8-31 12:04
麻煩幫手試埋Tia Fourte......thanks

睇來HEHE兄又想買耳機了
我地買GE野都幾同步下

睇左好多評價 Tia Fourte 音效係正野黎~

不過個樣就真係..........

鉑金玩家

魂兄你用開AK380換成SPK都已經覺得Angie II唔夠用,何況小弟係由AK320升級到SPK
講樣靚嘅耳機一定非AKxJH莫屬,所以小弟暫時目標仍係Layla II......

銀級玩家

heheyuth8700 發表於 2017-8-31 15:32
魂兄你用開AK380換成SPK都已經覺得Angie II唔夠用,何況小弟係由AK320升級到SPK
講樣靚嘅耳機一 ...

但jh d耳機真係好大隻 帶得唔舒服

鉑金玩家

heheyuth8700 發表於 2017-8-31 15:32
講樣靚嘅耳機一 ...

其實 Angie II都仲ok ge, 個時係ECT 試SP1000就係用返Angie ii,
佢可以令到Angie II去到另一個層次.

我係身癢想試下CM姐
而W900個 Specs好吸引我, 我自己未用過圈鐵, 同Angie II比 音路分別較明顯.
另一方面 VE8真係好好好靚仔, 評價好正面, 可惜單元分配真係同Angie II完全一樣
不過真係要好好試清楚先.

鉑金玩家

小弟可能比較大耳窿....Angie II戴得好舒服....

另外我發覺Plus Sound嘅線又幾夾JH.....而JH又好夾AK嘅DAP....純粹個人感覺....
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

heheyuth8700 發表於 2017-9-1 12:24
小弟可能比較大耳窿....Angie II戴得好舒服....

另外我發覺Plus Sound嘅線又幾夾JH.....而JH又好 ...

ching,

come out for a dinner to try some new things, may be you will get some surprise.