設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: brianwu4

[後級擴大機] AVM牌前級 配咩後級

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-9-1 16:39
不過而家新機2萬都搵唔到咩太好質數....

個人覺Bryston, Cyrus 是可以的, 不用太悲觀.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

yamaha pc2002m,m2的專業版。

買二手器材,我會考慮好多野,個人會考慮埋性價比,賣出價,製作足唔足料,維修問題(有些器材用特別零件未必有原裝或代用品),上網搵資料,睇下原裝乜野樣用咩料,新舊程度⋯等等。

唔止器材,我會睇埋賣家,古惑臭寸鬼鬼地都窄窄地,仲有賣日本機話110v的我一定唔買。

有時和資深賣家交易,仲放心過二手店,好多師兄志在換野玩,有d師兄係收藏家,賣野清倉唔係為賺錢,隨時執到好野添。

1萬

白鑽玩家

老而不

brianwu4 發表於 2017-9-1 18:12
師兄玩二手有無咩要點去防雷,等小弟學下野

支電容, 縲絲口換過, 拆開過台機一定望到.
但好多時發現有問題的時候, 是當你連播了十數小時曲目之後發現.

香港好多人因為平而去買2手, 未幾之後又賣出去. 身邊有朋友這就是樣.
問原因, 答就是因為平而入手, 失望而放手.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

買二手除左做足功課,的確都要講彩數,有時未必係賣家呃你,而真係到你手先有問題。

我試過放部前級,有offer先冇聲出,攞去檢查原來只係甩焊,就係咁部機檢修完包冇問題先交收,咁就係買家好彩,到佢手先出事果幾百就係佢俾了。

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-9-1 18:45
支電容, 縲絲口換過, 拆開過台機一定望到.
但好多時發現有問題的時候, 是當你連播了十數小時曲目之後發 ...

電容好多時會壞而換過?

黃金玩家

koalaau 發表於 2017-9-1 18:33
yamaha pc2002m,m2的專業版。

買二手器材,我會考慮好多野,個人會考慮埋性價比,賣出價,製作足唔足料, ...

一般點知平定貴?
100v點解唔會諗?

鑽石玩家

brianwu4 發表於 2017-9-1 23:05
電容好多時會壞而換過?

電子野我都唔識,但細細粒果d電解電容或電阻,到期換過新我覺得冇問題,啱數值就得。

不過儲電的大電容(水塘)、火牛及功率管,就好多機都係用原廠野或特定牌子型號,通常都好耐用,如果換左就除時變哂聲,已經唔係原本部機了。

鑽石玩家

brianwu4 發表於 2017-9-1 23:09
一般點知平定貴?
100v點解唔會諗?

衡量平貴在於比較,玩得耐就心中有數,如唔識亦可多留意同類產品市價,或上網參考外國拍賣價。

日本機係100v,講得話110v即係賣家一直插110v牛,長期過高電壓,部機有機會提早收工。

1萬

白鑽玩家

老而不

brianwu4 發表於 2017-9-1 23:05
電容好多時會壞而換過?

支電容, 又俗稱水塘, 圓柱體甘樣的,
因為日子久了, 入面的物質會降解而漏出, 舊機不時有此情況, 例如老牌子 "山水 " 時有發生. 漏出來的液體可以腐蝕電路板, 週體的原子粒, 等同廢左台機.
香港即使有師傅去修理, 不過也不見得會平, 也不一定有得修理, 而且如另一位同好說, 真是換左會變聲.

有些原子粒有些好似3支腳,頂住粒當圓體的, 一燒左就真係可以無配件.

有些volume 制, 開關, 舊式的headphone 插等也在今日沒新零件代替, 找師傳維修的話也只是由另一台機轉移過去,

還是好音樂最好.

黃金玩家

師兄約賣家或二手店會否要求拆機看? 小弟新手, 請指教