設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[DAP播放器] AK SP1000 不鏽鋼 vs 純銅版 A/B 比較

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得AK吾跟你4.4係因為佢自己覺得, 我自己都已經係一個山頭, 轉風跟你4.4米即係扮矮仔.... 同埋呢, 又點同以前跟落尼個班AK粉交待?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

2.5mm 同埋4.4mm 之爭都幾似當年HD DVD大戰 Blu-ray
一樣係兩邊各有廠商支持打餐死
不過會唔會最後統一到平衡頭嘅天下就放長雙眼睇啦

黃金玩家

michael.t 發表於 2017-8-25 02:21
2.5mm 同埋4.4mm 之爭都幾似當年HD DVD大戰 Blu-ray
一樣係兩邊各有廠商支持打餐死
不過會唔會最後統一到平 ...

兩件事完全唔同。 2.5mm TRRS (R-/R+/L+/L-) 平衡接法唔係正式規格嚟,連個頭本身都唔係爲咗音響平衡接法而做,只係AK攞住Nokia(冇錯係Nokia)嘅平價手機parts夾硬砌落去嘅嘢嚟,冇機構係後面支撐推廣同監督。純粹真係因爲AK賣得好天時地理人和搞到市場d人跟佢而已。而4.4mm就係日本JEITA支撐,而JEITA嘅背景包括定立咗大家好純熟嘅TOSLINK光纖接線同接頭規格。而4.4mm就係由最初開始就係爲咗音響設計,所以如果你有研究過會發現好多音響應用上先有細微嘢4.4mm係做到但2.5mm係做唔到(例如C型雙接觸面接座嚟減低阻力與提高耐用性,第5支用嚟接地嘅針等等). 2.5mm只係純粹爲咗細(當年嘅Nokia手機例如8210果d手掌機)同平而做, 其實一d都唔係一個有前觀性亦唔係高質音響器材嘅用法。

相反以前HD-DVD都有個正式機構/委員會,更加係本來DVD委員會正式承認嘅HD規格。除咗Toshiba係頭頭外成員包括NEC, Microsoft等等又有影片商投資咗好多錢落去。HD-DVD唔係一個廠獨自搞出嚟嘅嘢嚟。

黃金玩家

當年plasma嘅技術好過LCD好多,唯一嘅不足就係係鋪入邊係鎂燈光下比LCD"無噤靚"。
消費者有時就係噤,唔係話你幾勁,有好多專利、有幾多技術~~~有幾平衡,就要揀你。。。

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2017-8-24 23:48
其實SP1000 好明顯係想走二班耳機發燒友路線, 一班係後生的, 要快要爽要吉耳, 聽電音咁就鋼版岩哂. 如果你 ...

Sp1000 同 Hugo 2整體音質係咪同一個range?

黃金玩家

daizyoubu 發表於 2017-8-25 21:41
當年plasma嘅技術好過LCD好多,唯一嘅不足就係係鋪入邊係鎂燈光下比LCD"無噤靚"。
消費者有時就係噤,唔係 ...

呢樣又係唔同。
雖然當年LCD係色素同contrast冇plasma咁好但LCD當時係有幾方面有佢自己嘅優勢 - 就係價錢跌得快同薄/輕型化嘅技術進步方面佢係行得快過plasma好多,呢方面令到LCD普及快同可以做出更多唔同尺寸同價錢嘅panel去迎合唔同市場 - 細至幾寸嘅電腦mon到50幾吋嘅大電視佢都顧及得到,plasma就做唔到呢一點。所以只可以話各有好壞而唔係一個有絕對優勢嘅規格輸比一個冇咁好嘅規格咁簡單。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

dezispop 發表於 2017-8-26 09:09
Sp1000 同 Hugo 2整體音質係咪同一個range?

係一個range,. 但兩部既聲係有距离, 密度, 分離度, 音色, Hugo2 係正過sp1000

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2017-8-29 07:55
係一個range,. 但兩部既聲係有距离, 密度, 分離度, 音色, Hugo2 係正過sp1000

好想試demo

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

HUGO 2係衰在無巴倫士同埋大食... (的電扯的好快)

同埋要夾 USB 或者 同軸, 轉盤...

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2017-8-29 12:14
HUGO 2係衰在無巴倫士同埋大食... (的電扯的好快)

同埋要夾 USB 或者 同軸, 轉盤... ...

有聽聞同軸最靚聲,不過ak380一放唔見萬幾蚊好無謂,可能都用佢做source用usb餵hugo2.