設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
查看: 1726|回復: 17

[請教] 電視駁amp出5.1問題

[複製鏈接]

3

主題

18

帖子

5754

積分

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
5754
發表於 2017-8-24 09:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
換左新電視,有光纖駁去我隻舊amp denon 2802,
睇81台可以揀聲道3出dd 5.1, 其他台就出pro logic II(後置都會有聲),
個問題就係當係pro logic II果陣,就係得中置有聲,
請問有咩方法可以較返左右前置出聲呢?

另外, 如果解決唔到上面問題, 我就想換d設備,  前置係KEF Q550/後置JBL Control 1 pro/ Control X/ AMP onkyo 575,
中置同sub woofer就遲下再換, 主要都係打機同睇戲多

762

主題

1萬

帖子

22萬

積分

三潮玩家

半專業貓奴

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
225024

76 精選榮譽會員勛章76 榮譽VIP勛章76 榮譽版主勛章76 榮譽慈善家勛章76-FC 黑鑽勛章

發表於 2017-8-24 15:27 | 顯示全部樓層
有冇試過行HDMI ARC ??

3

主題

18

帖子

5754

積分

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
5754
 樓主| 發表於 2017-8-24 15:48 | 顯示全部樓層
隻舊amp得optical in咋

762

主題

1萬

帖子

22萬

積分

三潮玩家

半專業貓奴

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
225024

76 精選榮譽會員勛章76 榮譽VIP勛章76 榮譽版主勛章76 榮譽慈善家勛章76-FC 黑鑽勛章

發表於 2017-8-24 16:08 | 顯示全部樓層

咁有冇試過唔用pro logic II手動轉其他audio mode?? 冇記錯得81台可選5.1叫做有聲, 想其他台有5.1要部amp模擬啦

3

主題

18

帖子

5754

積分

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
5754
 樓主| 發表於 2017-8-24 16:26 | 顯示全部樓層
SonSon 發表於 2017-8-24 16:08
咁有冇試過唔用pro logic II手動轉其他audio mode?? 冇記錯得81台可選5.1叫做有聲, 想其他台有5.1要部amp ...

可以轉stereo變返2聲道, 左右喇叭出聲, 不過咁既情況下, 當轉返81台都係會變左2聲道,
不過我都係放棄喇, 諗住買新amp解決呢個問題

16

主題

799

帖子

13萬

積分

鉑金大師

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
136963
發表於 2017-8-24 17:45 | 顯示全部樓層
tvb冇節目係5.1射冷出街,何來DD5.1?

762

主題

1萬

帖子

22萬

積分

三潮玩家

半專業貓奴

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
225024

76 精選榮譽會員勛章76 榮譽VIP勛章76 榮譽版主勛章76 榮譽慈善家勛章76-FC 黑鑽勛章

發表於 2017-8-24 18:18 | 顯示全部樓層
samsung 發表於 2017-8-24 17:45
tvb冇節目係5.1射冷出街,何來DD5.1?

81台冇記錯依家有3條audio channel, 其中一條係DD5.1, 不過我好少用...........

16

主題

799

帖子

13萬

積分

鉑金大師

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
136963
發表於 2017-8-24 21:19 | 顯示全部樓層
應該冇可能我係入面做制作,所有外購節目就算有5.1都唔會用,只用2.0full mix或2.0me做配音,自家制作劇集節目更加不用多講。。。

你地是否講緊dd2.0或用部amp stereo轉pro logic嗰D假5.1.

4

主題

348

帖子

7萬

積分

黃金大師

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
75490
發表於 2017-8-27 21:06 | 顯示全部樓層
shancollection 發表於 2017-8-24 16:26
可以轉stereo變返2聲道, 左右喇叭出聲, 不過咁既情況下, 當轉返81台都係會變左2聲道,
不過我都係放棄喇,  ...

你你轉電視聲道?

試吓轉amp surround mode做auto或者stereo, 睇吓好唔好啲?

如果都唔得就換amp都冇幫助, 因為pro logic II係一定會將左右聲道都有嘅聲音轉落中置度出,

所以除非唔用, 唔係就一定會咁,

762

主題

1萬

帖子

22萬

積分

三潮玩家

半專業貓奴

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
225024

76 精選榮譽會員勛章76 榮譽VIP勛章76 榮譽版主勛章76 榮譽慈善家勛章76-FC 黑鑽勛章

發表於 2017-8-28 10:05 | 顯示全部樓層
samsung 發表於 2017-8-24 21:19
應該冇可能我係入面做制作,所有外購節目就算有5.1都唔會用,只用2.0full mix或2.0me做配音,自家制作劇集 ...

H.264格式,寬高比16:9,DTMB制式,音效以杜比數位AC3編碼,一般傳送三條AC-3位流,其中兩條位流為兩聲道;第三條位流為5.1聲道(2016年3月8日起提供),可提供環迴立體聲效果。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BF%A1%E7%BF%A0%E5%8F%B0
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表