設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: vicken

[重低音] 如果要打心口嘅感覺 你哋會點揀

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2017-8-25 04:38
我仲想將我隻LS C换返轉頭去孖4寸S520c
我都嫌LSC孖6寸半大隻得濟影響2ch時效果
...

竟然返轉頭@@,我用緊520c,以你的恐怕唔夠做,又唔覺佢特別好聲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kelvinchan 發表於 2017-8-25 01:17
老秦18咁大隻都放到,咁不如諗埋SVS PB16ULTRA,即喺三個窿款

三個 窿 唔得囉 密封式已經係最頂磅 其實已經空間唔係好夠只不過有少少夾硬嚟 其實母親18同佢16係差唔多 因為我本身 都用緊 mx5000 mk 佢都幾大隻嘅 好深25吋 闊就冇佢哋咁闊

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2017-8-24 12:53
聽法及欣賞角度唔同

聽完你覺得佢係咩類型既低音 ? 佢同f113比較? 打心口畀唔畀到你

白鑽玩家

wman 發表於 2017-8-25 07:10
MDLP 兄左右好似用 Array 1400 ,都影响到

性杯咁細隻收你幾仟到幾皮話有反應
何況咁大個共鳴箱喺中間
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2017-8-25 09:52
竟然返轉頭@@,我用緊520c,以你的恐怕唔夠做,又唔覺佢特別好聲

唔係特別好聲但都可以大火biamp到好好聲
加上我對array1400又特別玩得衰聲@@
此起彼落咪追返近囉

白鑽玩家

vicken 發表於 2017-8-25 11:56
聽完你覺得佢係咩類型既低音 ? 佢同f113比較? 打心口畀唔畀到你

無錯係打心口打得好犀利
不過我分唔到係咪sub打出嚟
因為熄咗sub仔
1400/LS60/C28一樣打到飛起
不過開返下潛就真係再多一浸

其實打心口係咪一定單夠sub仔呢?
退一萬步諗吓以前唔用subwoofer
二仟幾蚊對Bose301
一樣打心口打到飛起

呢度討論區氣氛
可能都適合開吓箱問吓價
一講個人感覺...分析力音樂感
就會比人叉卵住

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2017-8-25 12:03
唔係特別好聲但都可以大火biamp到好好聲
加上我對array1400又特別玩得衰聲@@
此起彼落咪追返近囉

我一來木耳,不過我真係覺佢高音一般,我上個月由b&w cc6轉左520c,高音反而隻cc6好聲過佢,而你套野相比,好似低左兩級咁,hehe都係個人意見

鉑金玩家

vicken 發表於 2017-8-25 11:53
三個 窿 唔得囉 密封式已經係最頂磅 其實已經空間唔係好夠只不過有少少夾硬嚟 其實母親18同佢16係差唔多  ...

印象中老秦18差唔多28吋深

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2017-8-25 12:23
無錯係打心口打得好犀利
不過我分唔到係咪sub打出嚟
因為熄咗sub仔

師兄你又講得啱打心口好多時係中置或前置做出黎

不過我講完無人信都係講少啲

白鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2017-8-25 13:00
我一來木耳,不過我真係覺佢高音一般,我上個月由b&w cc6轉左520c,高音反而隻cc6好聲過佢,而你套野相比 ...

純以級數計都唔止爭兩級
但520c嗰隻高音真係用喺戲院喇叭
咁就要用戲院嘅方法還原返佢嘅聲出嚟

[youtube]bri2uNmWpAM[/youtube]