設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: takeishi

[討論] 1984年的唱片鋪舊照

鑽石玩家

係右手面排第二張,估唔到,我想應該係粵曲……

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 可能係啦.

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2017-8-23 07:13
其實新版黑膠唱片2017年售250-300元,其實並不貴了
1985年一張本地中文黑膠唱片售25-30元,計算物價升幅其 ...

新版RE-ISSUE既黑膠碟賣2-3百蚊呢個價位係一定要架啦. 計番如今既物價水位. 差唔多啦.
不過~以前廿蚊隻既碟. 呢家要炒到過千. 我真係接受唔到. 以前廿蚊成本既野. 呢家要俾幾百蚊去買.
我真係過唔到自已果關.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

takeishi 發表於 2017-8-24 10:34
新版RE-ISSUE既黑膠碟賣2-3百蚊呢個價位係一定要架啦. 計番如今既物價水位. 差唔多啦.
不過~ ...

黑膠唱片新不如舊是令二手市埸有炒價原因!
當年廿幾元炒至今天千幾元已經未算厲害,
以我所知,娛樂唱片60年代的首版帝女花黑膠,炒價三萬元以上
而泉興唱片公司的"審死官"(梁醒波名作)亦炒至二萬元

黃金玩家

一樣東西的價值是受着很多因素影響, 很多時不可以說以前賣那個價, 現在賣這個價便不合理, 例如一個以前一分的古錢幣可能現在值幾千, 又一個以前成本價幾萬的電腦就送都唔要!

如果黑膠唱片 re-issue 好過舊版, 大部份舊版都不會值錢。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

1984年行經女人街風行唱片公司,撞正"雙葉"在現埸
即埸買左這張黑膠唱片,還索取他倆的親筆簽名

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 正到爆
takeishi + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

鉑金玩家

那畤的唱片店有很多特僨碟/帶賣, 90年代係精美買過校長"迷情"神話91"世外桃源"愛情故事"情人"盒帶全部15元, 哥哥Virgin Snow,校長"夢幻舞台"黑膠15元全新

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

80年代末到90年代中是黑膠唱片的最低迷期,因為所有人都注意CD系統的進展
90年代初只要你肯花時間尋找,某些黑膠唱片簡直平到笑
即使二手的黑膠唱盤(連唱臂/唱頭的)都非常抵買
我老公當年就在鴨寮街以4000元買了個近乎全新Luxman的真空吸盤PD-375
之後又以7500元買左Micro DDX-1500用到今天(用2枝唱臂)

鉑金玩家

我記得90年代拿黑膠去賣係無人收啲, 拿去鴨記就當垃圾來收, 現在拿去賣都係海鮮價, 最後都係炒家賣俾大陸客

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

skychan 發表於 2017-8-26 10:54
我記得90年代拿黑膠去賣係無人收啲, 拿去鴨記就當垃圾來收, 現在拿去賣都係海鮮價, 最後都係炒家賣俾大陸客 ...

其實是由1980年代未起吧, 一路去到千禧時都唔太多人收. 重災時間是90年代.

我是苦主, 當年一家家拍門求賣碟是屈辱. 識野的果堆收碟的人今日就發到豬頭一樣lo , 仲有附和的大言不慚話值幾多幾多.
Classical也是重災, 因為真是量大(比起廣東碟), 而粵曲 (除了任白) 可以說是地獄.
當年手上有不少Decca 頭版, EMI 白金圈, Columbia 的白金label 等等,
仲有難找的Soundtrack, 如The Wizard of Oz , Singing in the rain , Around the world in 80 days , 猶其是果埋粵劇電影曲目 等等

取數十張過去時被說成幾蚊一張, 又或者是十數元一堆, 被人白眼左一句,
你想要錢就放底, 唔放過主  

你可以話我當年抵死, 無可否認無諗到今日又吹黑膠
好彩的是, 有些 真.珍品的東西一直沒賣, 只是被人帶到去外國收藏. 有時旅行順道重溫也不錯.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

這張鄧麗君是90年代初從垃圾箱旁拾到的最完美一張(共5張被丟棄)
基本上碟身仍然屬完美,丟棄它的人如果知道它今天的二手價達700元
不知有何感覺???

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x