設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Dali Helicon 適合夾什麼前後級比較好聲

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請教各位師兄;
本人用Dali Helicon 300書架喇叭,聆聽空間200尺,請問夾什麼前後級比較匹配,聽古典大棚野為主, budget 100K(未計線材),(但不喜歡胆機聲太甜)

鑽石玩家

上網睇過,木低音,鋁帶超高,靚野黎喎。

200尺聽大棚野,用大力後級會較全面,先排除細瓦及膽機,範圍就細好多了。接下來就出去走走聽聽,大拿拿十萬,唔好聽人講,自己啱聽先好買。

星級玩家

koalaau兄你好

小第初次玩2聲道,之前玩AV野,對2聲道前後級聲音取向真係一知半解 ,最怕去鋪頭聽好聲,但如果同對喇叭吾夾就麻煩,初步都想聽下各位師兄意見收窄範圍

鑽石玩家

jj3013 發表於 2017-8-22 17:45
koalaau兄你好

小第初次玩2聲道,之前玩AV野,對2聲道前後級聲音取向真係一知半解 ,最怕去鋪頭 ...

師兄你好,如係初玩唔使一出手十萬,好在邊你都唔知,不過如想一步到位亦無不可既,但就少好多樂趣和認識音響的機會。

講返推薦,網友最多只能推介下,點都要自己出去聽,就咁搵套前後級有如大海撈針,好籠統咁講,至少去聽下自己喜歡「冷聲」(如mark levenson,cello等)定「暖聲」(如mcintosh,gryphoon等),咁就可再收窄範圍,去到三選一 / 二選一就好容易。

星級玩家

koalaau兄

小弟鍾意聽暖聲,多謝指點就出去逛逛,行動最實際

鑽石玩家

jj3013 發表於 2017-8-22 21:32
koalaau兄

小弟鍾意聽暖聲,多謝指點就出去逛逛,行動最實際

行動最實際,good!
喜歡暖聲,可留意下spectral,mcintosh,gryphon等。
不過哩d貴價野,我邊玩得起,都只係在店和燒友處聽過,師兄自己聽真下。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟純路過搭訕,我聽過一次Dali(Rubicon)好聲到差的落搭,不過推佢唔係前後級,係D類石機,--Lyngdorf, CD加合併應該唔使十萬.

星級玩家

Thankyou 博洛龐師兄

鉑金玩家

CHING你對係300腳架定400FLOORSTAND?就咁推介牌子畀你都係盲推多,因為唔同組合已經唔同聲.例如你出去試老麥,貴豐人地已經唔係用你對Helicon,仲未計你個SOURCE
首先如koalaau師兄所講,搵左你自己喜好既方向先..只分冷曝已經好大分別, 一般冷聲都係走爽快路線,曖聲會厚慢合聽人聲樂器小品.
你已經定左位有一對好喇叭其實已經定左佢既聲同方向, 只須要考慮AMP 同CDP既配合再發揮對喇叭既音色.以身力行去聽多D睇多D,千奇唔好心急.
合併好多選擇,唔使用晒十萬,留返D黎買喇叭,電源同訊號線就岩架喇....小弟都係新手一名,都係不厭其煩由合併老麥走到去前膽後石先搵到自己喜愛既聲音...
多D上黎交流,呢度D師兄好NICE架..

星級玩家

Thankyou benwongkk師兄