設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] MPS TEANA 天籟電源線

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
是次DIY的線係在今年AV SHOW 2017 入手的MPS TEANA 天籟電源線

以非常優惠的價錢入手這條網上評價不俗的電源線,它的材質是6N單結晶銅工藝,線身採用複合式絞繞

準備開工,平時DIY平價線都好少打叉,今次準備了2種紫銅鍍金叉。

頭尾用會場入手的維堡鍍銠白金頭尾,全鋁合金外殼,用CNC開牙,用料紫銅,咁既質素又平,邊度搵!

開外皮開,仲有一層鍚紙似的屏閉

以綿條做吸震

剪曬佢,準備開芯,可以見到幼銅線內仲有實心單支銅

上金叉,用六角型無損冷壓接法,我覺得最好的接法

上頭尾

大功告成!

評分

參與人數 7威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ykluk + 80 + 80 正帖留分
frankpoon + 10 + 10 俾個Like你啦
Samson2011 + 10 + 10
matt88p + 10 + 10 MPS, 我都用緊佢e330喇叭線!!
KING + 10 + 10 俾個Like你啦
jamesc138 + 10 + 10 超正
xianglan + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

此線的聽感:

潘老闆建議用係訊源上, 我鐘意聽交響音及古典音樂, 他又建議用鍍銠頭尾, 咁又照跟試試。

將原本插係DAC 上的大橙電源線換走, 換上MPS TEANA, 此線比較硬, 屈唔到,機尾要有點空間才能安裝。

首先聽番幾首ENNIO MORRICONE , 感覺是開揚, 空氣感幾好, 聽多左D 泛音及背景音好。 人聲有點暖, 高音不太夠, 去唔盡。

然後就要熄機了, 只聽了 15 MINS, 等RUN IN 後續

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

個頭尾睇落好靓

鉑金玩家

我只可以講呢條線性價比高低用,但係唔等於佢好聲,我自己都用過。現在放埋添。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

bmonkey999 發表於 2017-8-17 11:03
我只可以講呢條線性價比高低用,但係唔等於佢好聲,我自己都用過。現在放埋添。 ...

師兄對此線有何評語?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

單晶銅當然係用响前級或後級到啦! 點會用响訊源上!!!
師兄不妨試試用在前級或後級又或者前後都用 ... 我相信好過用在訊源上.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

not bad!
IEC尾果度,線叉同線芯之間有外露,同埋線叉申出黎太多好易碰到隔離相位,獨立每條包埋熱宿膠會安全D!

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2017-8-17 13:28
not bad!
IEC尾果度,線叉同線芯之間有外露,同埋線叉申出黎太多好易碰到隔離相位,獨立每條包埋熱宿膠會安全D ...

俾king sir 捉到錯處tim,  其實那相是第一次夾線時影的, 發覺上螺絲後會拉鬆個叉, 剪左再夾過。

浪費了3隻叉, 最後就如尾2 那張圖, 開多d 皮, 再夾, 上熱縮膠。 咁就好實了

鉑金玩家

ADA 發表於 2017-8-17 11:50
單晶銅當然係用响前級或後級到啦! 點會用响訊源上!!!
師兄不妨試試用在前級或後級又或者前後都用 ... 我相 ...

其實都未必架,個個位都插下,插到最尾我系放落205睇戲用動態大啲(只係睇戲用)。

鉑金玩家

raylee 發表於 2017-8-17 11:26
師兄對此線有何評語?

預算唔多佢確實系抵用。有比較之下佢就冇得留低。