設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wman

[喇叭組合] 真正的戲院音效感受

白鑽玩家

為咗平衡吓唔同嘅讀者心理
都要講吓呢啲Pro喇叭同ProAmp有乜問題
(其實其他Post都有提過)

睇8320個spec佢個排牆敏感度去到94dB
而DCi個gain factor又去到34dB(家用一般係28dB)
單cal完8320已經比正常負多4-6dB
而DCi又高多6dB
加上Surr spkr距離又比Main spkr近
cal完之後surr level可能去到-12dB
即出現係負無可負
而且戲院Pro喇叭係行ISO2969 Curve X
會在高音在大約-3dB衰減
大家要有心理準備先好買
所以點解咁新嘅戲院Pro喇叭
都會有人放出嚟一定有原因
我就識得有C-hing裝晒比8320更高級上晒牆
都要拆返落嚟換返studio530同control

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由
kevinman + 10 + 10 報告非常詳盡
kalex7777 + 10 + 10
kargo_wan + 10 + 10
matt88p + 10 + 10 正到爆
fm31331 + 10 + 10 非常詳盡
pac + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

MDLP 發表於 2017-8-10 03:04
為咗平衡吓唔同嘅讀者心理
都要講吓呢啲Pro喇叭同ProAmp有乜問題
(其實其他Post都有提過)

大師的講解及分析確是比想人手的師兄有參考價值

但我買返來真係玩玩下 ,我的木耳真係分不到高左或低左多少 dB 都聴到出來 ,我更不想花太多時間去细分及去調教每條聲綫的高低,喇叭出來的效果令我本人满意便收貨

白鑽玩家

alanadc23 發表於 2017-8-10 07:12
同意pro speaker 係需要用心調校
但又未到咁難服侍嘅

需然我真係玩玩下 ,但都希望師兄能分享心得 。

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

alanadc23 發表於 2017-8-10 09:22
只係玩玩下的話 用autocal 就夠了

因我那些不是甚麼高级器材,其實現在 cal 出來我都满意的

白鑽玩家

但是 ,有嘢學當然更好喇

白鑽玩家

wman 發表於 2017-8-10 07:40
大師的講解及分析確是比想人手的師兄有參考價值  

但我買返來真係玩玩下 ,我的木耳真係分不到 ...

我上面都話係........為咗平衡吓唔同嘅讀者心理
我祇是出文自high無須上心
但好多方仗級大師睇咗會小氣
所以更唔好隨便叫大師
玩HiFi又好玩AV又好
有貴買貴見鬼買鬼一定無錯

白鑽玩家

wman 發表於 2017-8-10 09:47
因我那些不是甚麼高级器材,其實現在 cal 出來我都满意的

雖然大家都THX
但8320係approved
同5100 ultra2 cert.唔一樣

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2017-8-9 08:00
8320洗乜用DCi?
不如换部LX901直推好過啦
其他喇叭牌子唔敢講

諗諗自己最後兩句得罪幾多人先啦,大師父。