設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Heavy metal 耳機選擇

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
主聽Metallica,Cradle of fifth,slipknot,Children of bodom等heavy metal 或者流行歌
Fender Fxa9 定 Roxanne ii 效果比較好呢
聽CD,耳擴用緊枱機Bryston BHA-1
求指點

銀級玩家

我用vega聽 你可以試下 btw如果唔夾機 佢低音會好重

專業玩家

waiwai929 發表於 2017-8-7 07:54
我用vega聽 你可以試下 btw如果唔夾機 佢低音會好重

Vega分析力可以嗎?
師兄有冇聽開邊隊嗎?

銀級玩家

您可以試下roxanne performance, qdc gemini, noble 隻encore 我同您聽既野差唔多

銀級玩家

其實AK 隻ROXANNE ii, FXA 9 我都試過, 但如果您係要D樂器好出同分析力好, 真係可以試下QDC 隻gemini會有驚喜,
performance 版既roxanne 會聽得舒服d, ii會清d, 偏向中高音出d, 我個人聽得耐會唔舒服, 至於隻noble encore, 各方面
都好平均, 但價錢最貴, 至於隻fxa 9 我聽左10零秒就放低左, 純個人感覺.
我平時聽開slipknot , behemoth , emperor, opeth, arch enemy, 如果您聽cradle of filth , 有無聽下dimmu borgir, 會technique高d, 個人認為, 我最初聽black 都係聽cradle of filth  

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果師兄主力用 Bryston BHA-1,我不太建議入耳式耳機,因為BHA-1的推力太大但聲音比較粗獷,我會覺得可以考慮番用耳筒
JVC HA-SZ2000, Beyer DT770 Pro, Fostex th-600都值得一試,或者師兄可以試完講講岩唔岩聽差左d咩

FXA9和Roxanne大概都不夾burson

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

專業玩家

hiyori 發表於 2017-8-7 17:21
如果師兄主力用 Bryston BHA-1,我不太建議入耳式耳機,因為BHA-1的推力太大但聲音比較粗獷,我會覺得可以 ...

耳筒我用緊Lcd3所以想入隻iem玩吓
暫時不考慮再入耳筒了
謝謝你的意見

專業玩家

hiyori 發表於 2017-8-7 17:21
如果師兄主力用 Bryston BHA-1,我不太建議入耳式耳機,因為BHA-1的推力太大但聲音比較粗獷,我會覺得可以 ...

我諗我會試左Vega先
emperor, opeth, arch enemy我都有聽不過比較小聽,因為Cradle of fifth 曲風我比較喜歡
dimmu borgir買過兩隻碟,可能係早期嘅碟錄音唔好所以冇乜聽

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

solitary_genius 發表於 2017-8-7 18:05
我諗我會試左Vega先
emperor, opeth, arch enemy我都有聽不過比較小聽,因為Cradle of fifth 曲風我比較喜 ...

我覺得師兄可以同場比較埋 andromeda,你可能會更喜歡其表達方式
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

可以試吓ie800......