設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: benwongkk

[討論] HIFI奇遇記

鉑金玩家

今日得閒小小又打段經驗分享下, 話說某一日途徑友蛇6樓,當時冇客,畀SALES哥哥熱情地請左入去發燒室聽野. 當時佢開左個M字頭既後級配DYNA既喇叭畀小弟聽,(之前小弟未聽過呢個牌子既機)嘩..一聽好好聲,好岩聽不過可惜佢唔係經銷商冇得賣. 幾日後小弟又途徑尖沙咀心癢癢上左去代理,又可惜佢做緊SETTING,暫時冇得試聽,代理叫我去旺角友蛇經銷商去試. 好啦過二日又出左旺角友蛇經銷,一問原來佢除左剩返一部陳列已經冇賣,口痕問下有冇價位十萬後級介紹,佢捉左我入房,主力SELL我既係一部合併機..

白鑽玩家

即係佢冇?:p

鉑金玩家

答案係: 佢冇我想要既野 硬SELL第二樣野..

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

阿一xxx?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
benwongkk + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

this is not news over that building.  Very bad experience before !
digiman

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

tamsaiming2003 發表於 2017-8-1 17:08
阿一xxx?

我真係估, 差個佢大有"店"在

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-7-31 13:26
我都好想知. 有時問野 ...第1句正常, 第2句暗串, 第3句同你終結對話.

我都好奇怪呢個行業咁樣運作,又成日話無生意,有客試野又唔想招呼,有d直頭唔想你係度睇!

1萬

白鑽玩家

老而不

keltonfan 發表於 2017-8-1 17:41
我都好奇怪呢個行業咁樣運作,又成日話無生意,有客試野又唔想招呼,有d直頭唔想你係度睇! ...

是靠水魚+熟客吧?   講真, 我覺百貨公司入面的嬸嬸sales (賣洗衣機之類的...)仲好過佢地.
嬸嬸sales零黑臉, 而且真係唔怕你問長又問短.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
benwongkk + 10 + 10 絕對認同
tamsaiming2003 + 10 + 10 Exactly

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-8-1 18:09
是靠水魚+熟客吧?   講真, 我覺百貨公司入面的嬸嬸sales (賣洗衣檮之類的...)仲好過佢地.
嬸嬸 ...

今時今日服務行業,點可能咁搞?唔明老細心態

1萬

白鑽玩家

老而不

keltonfan 發表於 2017-8-1 18:14
今時今日服務行業,點可能咁搞?唔明老細心態

.....其實班真.老細, 成功的sales在80年代已賺到豬頭一樣, 走的都走了.
剩下的質素是可想而知.

以下真人真事, 邊家鋪我唔開名, 不過大家有行開的, 或者都留意到?
是3-4年前的事吧? 記得有次去某家hifi 鋪, 真是第一次見有新臉孔, 好後生, 大概不過三十.  
呢位後生仔是唔錯, 有那種只會是後生才有的熱情, 係幾討好的.
之不過我發現新人想開單時就有位老而不搶左去.
老而不夾走左個客, 就是同客扮friend 的呢種方式去夾客, 帶客入房試機, deal 價都是房裡KO, 只是出來開單找數.
而老而不又真是只叫呢位新人做門面, 行行企企.  當人客問少少資料之後, 老而不又出場介入夾客

如是者令我起了好奇, 於是得閒去留意下呢個舊人"蝦"新人的問題.
後生仔不是沒開單, 但賣的都是平野, 比如小零件, 不太貴的線材. 老而不開的就至少都有一台 入門 5.1 amp
最終後生仔因為一個月內開唔足單而被老細嚾走左.

如是者, 家下無晒新人入去,
你話呢行仲可以做幾耐?
還是好音樂最好.