設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

今日一入 Ghost in the Shell

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

我雖然唔係原作粉絲, 但都始終覺得呢套鬼佬版 <攻殼> 係走 Cult 片 / 怪異路線, 多過原作俾我既科幻 / 熱血感覺...  加上件隱形戰衣夾 Scarlett Johansson 個 body shape 出來個效果頗怪, 講真唔係好敢再翻睇...而家見大家入得咁開心,  搞到我都仲係十五十六中, 唔知入唔手入好.... (呢套片論聲畫的確唔錯, 加上入手價同平時膠盒差唔多, 真係引死人 )

鑽石玩家

Hugo Fok 發表於 2017-7-30 07:41
我雖然唔係原作粉絲, 但都始終覺得呢套鬼佬版  係走 Cult 片 / 怪異路線, 多過原作俾我既科幻 / 熱血感覺.. ...

買啦!買碟唔同買樓,唔需考慮咁多
就算唔岩睇,放二手一定大把c兄接
尋日見旺角二手舖,呢隻賣二百幾,貼近原價,都係蝕少少

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10 絕對認同

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

最終聽 CHING 建議系屋企樓下書局入左個人第一隻 4K 鐵...  唔知系咪整定, 間書局所有 <攻殼> 藍光都已經被人清晒, 唯獨系有 4K 鐵零零舍舍放左系度,  注定黎等我來清左佢...   入手時忽然有種莫名其妙既虛榮感   (其實都係自己諗多了...  )   講返隻碟, 今次 <攻殼> 個 4K 畫面的確偏暗, 我 PAN 記個 Dynamic Range 幾乎要開盡先出到藍光應有既亮度... 反覆比較過呢套片個 4K / 2K 畫質, 我發現 2K 藍光版離奇地多左一層藍色霞氣, 人面 / 黑位 都無 4K 版咁實淨, 連白平衡都係 4K 版準好多... 我最深刻係 4K 版度留意到主角 Mira 右邊臉珠登零舍有個位微微腫起身,之前係戲院完全留意唔到. 係 2K 藍光睇都會見到臉珠登有個位微腫, 但無 4K 咁明顯, 睇呢佢個完全膠面裝係 4K 畫面下遇到對手啦    好奇一問, 我係戲院見到個反派個名好似係譯做 "九世", 但出碟後好似用左同音字 "久世"...唔知係咪我眼花呢 !??

如果淨係 2K 藍光版都要成二百幾的話, 4K 其實真系幾抵下... 爭三十、四十蚊的話真系買個鐵盒都值... 今次港版性價比完勝, 如下次個期可以做到同美版同日出就無得頂啦

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 正到爆
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分