設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《猿人爭霸戰:猩凶巨戰》 (有雷,長文,吐嘈)

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想入正題之前,真的好久沒有回76網發吐嘈影評文,上次已是德古拉伯爵。可能近來看的片都不太爛吧。

正式入正題

劇情吐嘈,不想看就去看總結啦
-------------------------------------------------------------------------

事先聲明,我沒有看過首二集會對這個主角和這個世界沒有太深的認識,但我相信獨立一點去看這部電影都是一個新鮮的角度。

首二集的內容以頭的文字輕輕帶過,一開始就是人類特種部隊攻打人猿要塞。

已經覺得好奇怪,一個偵察的隊伍竟然要突然要攻城,完全鬼話連篇。莫說你其實一個燃燒彈已經可以做完的事卻要實牙實齒過去打=.=

加上咩裝備都冇=.=

算吧,戲情需要。

接著主角好威風咁騎著馬進場,竟然用煙霧彈加弓箭就全滅美軍,其實為什麼不叫撒退呢??

之後主角好像好好人咁放虎歸山表逹送口信的需要,WTH, 其實你送口訊是但一個無線傳呼機咪得囉=.=

突然的家庭團聚,他們的感情對於只看第三集的我,豪不感動,SOR

之後的一段無聲看手勢和看字幕的無聊劇情簡直悶到想死。略過

之後戲情需要又來啦,低能美軍靠幾個士兵深入敵巢,其實他們是...是....是要做咩的啦??其實都冇講

可能是想玩暗殺,但是又好神奇咁,個班巡邏的人連咁嘈的直升機都發現吾到=.=

戲情需要,主角的老婆和兒子當然死左,留下一個(當然吾可以死,吾係點有下一集 :) )

接著主角做左復仇勇者去復仇,行行下(戲情需要)執左個女仔,仲要個女仔知道牠殺左她阿爸之後會跟著牠走?????

WTH的戲情,先不講點解會無啦啦去左海邊之後再無啦啦見他們一家二父女。

再行行下,就從呢一刻既熱帶雨林下一刻就已經係冰天雪地啦。 =?=  莫飛那個吾係地球=.=

(戲情需要)遇到劇情推進器,一隻會穿人類衣服的人猿,乘著他們上去左塔到望下行去邊的時去偷槍

跟著最好笑的地方在於,他們的對話,邊境係邊啊?(望緊)我吾知,方向係邊啊?(望緊)我吾知

WTH 咁你上去做咩??

當然會找到個隻偷野的人猿, 入到去,個女仔忽然覺得好凍,隻偷野的人猿又忽然覺得她需要牠的大衣。

隻偷野的人猿當然知道他們要去的地方啦,當然初頭反抗一下之後就當然帶他們去啦

終於去到人類要塞,立即就發現原來自己一走,人類就咁岩撞到搬家中的人猿之後捉哂他們返來 =.=(真是太好運啦,行行下街都撞到敵人)

當然那個少校都是傻傻地的,捉到首領梗係獨立單獨囚禁,咩人都見吾到牠,但係竟然要他做野,跟著就好順利咁藉著一些小事展現氣勢做返

大佬。噢,原來做大佬只係一叫一聲 :)

之後主角發現左個D人類果然低能,吾係點諗到用一個軍事要塞對抗大軍呢? =.=

之後劇情推進器當然發現了秘道,跟著大猩猩找路個時整開左個封口,跟著水浸然後一個蓋封返著它 =?= 呢段劇情的存在意義是......是咩呢?

好順利咁找到秘道去到主角的營地

之後全片最膠的位出現,個女仔自已一個行入左個軍事要塞比食物和水比主角食和吃,其間沒人係沒人見到她。吾洗問她一定係飲左隠形藥水啦。

個守衛梗係因為一舊泥深入敵陣,殺隻人猿啦。點知咁啱企係隊道的上面沒跌入去而係被拉入去啦 (難度個人識漂浮??),梗係他的身上有鑰匙啦,

梗係去救小朋友個時冇人發現,咁就梗係走哂都冇人看到啦

跟著接來到本片的最高潮,人類的自傷殘殺,先不論點解RPG會打倒阿伯契宜升機和埋D火箭係打吾中城牆係專打無人的地方

他們梗係走佬,人類終於發現他們走哂仲見到他們走緊,跟著就來一段狗血的良心發現,救左主角。

之後無啦啦有個油車係到仲要係漏緊油的啦(如果要自殺或者明知會輸咁守來做咩啦??????諗吾明)

當然用打火機就可以點著呢點油呢,跟著成個基地爆哂,導致雪崩。

個班人類敵人梗係在殺死主角之前就死哂,只可以講導演要你死你不能不死 =.=

當然主角和他個邊人猿係會冇的事啦,

最後終於去到個烏托邦,咁點解一開始要走呢?吾太清楚,好像係想避開人類的追殺。

去左新呢個新地方=可以避開人類的追殺??

跟著主角就死左,完

---------------------------------------------------------------------------
總結

這部電影最可取的地方就只有CG效果,但是主線劇情係主角未變復仇勇者之前都係好迷糊,完全不知道在做什麼

和埋除左主角之外他們真係好易就死,我當然明白係因為劇情需要啦

前奏太長,節奏太慢,音樂好眼訓

海報那一幕根本就冇=.= 騙人的,以為係大戰點知完來係復仇勇者

太過的刻意賣弄的感情係會帶來反效果,太過梗硬形造,反而觀眾無法投入和引起共嗚,包括我

(老實講當主角兒子和老婆死左好耐我先知係他的兒子和老婆=.=)

人和猿之間的感情我感受吾到,或許係太過刻意,或許係劇情太爛,反而主角係和少校講人慈呢一PART係有驚喜,好少電影會夠膽講。

主角和的心理描寫的確吾錯,會看到係一個有血有肉的人猿。

我會打4分 OUT OF 10分,主要因為 CG 已值3分

評分

參與人數 2威望 +50 金錢 +50 熱話 +100 收起 理由
day2013 + 50 + 50
245141525 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

首先多謝師兄詳細分享。

其實咁,做一個 like-to-like comparison,如果閣下再有機會入場睇一次《Star Wars III 》或《Star Wars VI》或《Lord of the Rings 3 Return of the King》或《Hobbit 3 The Five Armies》,然後又譔文出一篇review, 我想信結果唔會有大分別。

人家真係三步 Rise、Dawn 到 War 咁寫,最後結尾還接駁返六十年代的故事原著劇本,解釋人類文名淪落的主因。你單獨抽一步出黎講,話這樣那樣各樣唔合理,又或者當 Marvel heroes franchise 黎睇,瞎子摸象,當然錯過了故事完整的世界觀。

尊重閣下的感觀,但看畢前文後理再評未遲。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
louis001 + 10 + 10 絕對認同
lkljason + 10 + 10
Stanley5387 + 10 + 10 三集都有入院捧場嘅觀眾,亦認同筆者嘅意見.
scott0208 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

高級玩家

jc2ssych 發表於 2017-7-21 22:19
首先多謝師兄詳細分享。

其實咁,做一個 like-to-like comparison,如果閣下再有機會入場睇一次《Star Wa ...

但是猿人3戲情已經去到完全亂講的情度,老實說你說的電影系列我全部看過
無論star war 以第七部為分割線以前的第一部及之後的第二部
魔戒3部曲
故事完整,主線明暸,star war都係圍著打敗邪惡軍團,邪不能勝正和最重要的世界觀吸引人,光劍對決每一次都令人全神貫注,屏息以待。
魔戒則表逹出人因貪心和對權力的渴望,以至魔戒遠征隊的出現,當然他的世界觀都好吸引,人物性格鮮明易記
至於哈比人﹐老實說廠商有點貪心,明明劇情不足但是硬是要用三部曲,如果只是上下集分式一定好很多,所以第二集不是一個好電影。
老實說如果系列電影分開看都是一個無錯的電影的話,我先會覺得是先是合格的。
猿人3,主角的心路歷程是有而且確實不錯,但是劇情太差讓人無法投入,而我覺得最大問題在於海報的宣傳點在於大戰而不是主角的心路歷程。在我的心中就變成了欺騙。
如果將片名改成好像狠人 3就咁叫勞根,著重於人而不是劇情或大戰,我覺得會好很多。好明顯為了有大場面而刻意形造了後面的劇情,咁樣又令主角的心理刻劃不夠詳細,觀眾忙於消化劇情轉變而沒有時間留意主角的心理轉變。當然片商都有幾個場景是明顯地講主角的心理轉變但是氛圍不對,所以不是太有感覺。
我覺得都是新看的和舊看的沖突,所以我都尊重你的看法。但我的確好失望。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

yamdaniel 發表於 2017-7-23 10:02
但是猿人3戲情已經去到完全亂講的情度,老實說你說的電影系列我全部看過
無論star war 以第七部為分割線 ...

很高興收到師兄回覆。互相尊重很重要!謝謝

師兄提及一堆容易令人發悶的故事情節,我部份是認同的。推進實在有點慢。

不過我們論點的唯一重大分歧,是在於故事推進的緩慢,是否能令觀眾投入。閣下的答案是否定的。

小弟認為,倘若欠缺了這一切,結尾的味道便不同了。

官能上,長鏡頭、慢剪接、輕音樂、短對白,正正就讓觀眾細看人類世界的最後足跡,因為故事設定是人類文命在不久將淪亡,世球回歸原始的極地和荒漠。

情感上,Caesar 從實驗室呱呱落地,到明白母親如何被殺害,到要照顧族群利益無可奈何與 Will 別離,到把昔日戰友 Koba 親手殺死,再到逃避隱世依然無法保護摯親,肯定神10秒諗一諗就會明白 Caesar 承受著度日如年嘅痛苦。如果鏡頭和故事都如拍廣告般分秒必爭,高速運作,如何交待呢?小弟當時在放映室內,眼睛望著映幕,腦卻在想著其他故事,Alejandro 如何拍《The Revenant》, 朴贊郁會如何教 Caesar 復仇,奇斯洛夫斯基在《十誡》裡如何考驗人性?無獨有偶,所有作品都在慢速說故事,強制觀眾跟著鏡頭捱,去感受。戲名的 War,是否只能單純狹義地指槍炮武器,打個你死我活的War? What about 今天的自己,和從前的自己的交戰?What about 個別族群利益,和全球生態平衡的交戰?等等等等....

Again, 若從師兄你的最初的視點出發,閣下的論據是合理的。倘若單純期待在《War》裡頭重現《Rise》和《Dawn》裡的人/猿大戰,可能會因一廂情顠而失望。

結語:猿人三步曲整體是個偉大的系列,它的廣闊該能容納不同的視點。

後記:

今早終於有時間開 Star Wars Rogue One 出來睇(好似慢了半年)。

故事120分鐘,畫面應有盡有。唯獨就是franchise嘢,太多東西要擺,節奏快到不得了。幾廿人沒頭沒腦,個個渣渣臨上戰場,bing ling bang lang 你射我,我炸返你就算。作品用意在於無縫接駁70年代《A New Hope》,無其他嘢需要思考,所以一切都要快。

雖是外傳,但同樣是系列裡的一部份。單獨睇,合格嗎?眾說紛紜。

快與慢,沒分對與錯。

用得合時宜便好。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我覺得整個系列的故事幾好!
是否有高等智慧便必定帶來矛盾及鬥爭?!
有時想到Caesar是否會後悔變得聰明?(雖然不是他所選擇的)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小弟都睇左了
故事3部曲故事好好, 唯今集故事有小小推得慢. 亦公式左小小, 正如上面ching講無啦啦去左雪地又無啦啦遇到賣萌猩猩, 不過可接受
由第1集Caesar同Rocket鬥地盤, 救哂Luca同Maurice到第二集一齊對Koba 到今集Caesar想去單挑而Rocket, Luca同Maurice要跟住睇到好熱血好兄弟到到Luca為Caesar死喱幕好感動, Rocket亦為Caesar有野食有水飲而卑打, 喱種兄弟不得了, 最尾Maurice同Caesar最後一番話好sad, 同Maurice身同感受.... Rise Dawn War......... 真係等出碟3部要由頭睇多次

不過都有小小問題, 其實想知個女仔卑救前所殺既男人係咩關係? 係唔係無講過? 佢又唔似佢父親, 見個女仔走時望佢條屍既眼神係恨, 同埋點解個男人識講野? 個上校摸完個公仔我估6個鐘都已經講唔到, 但個男人有講過野
另外Caesar個仔同Rocket去左邊番? 好似之前無講過

星級玩家

呢集未睇,係第一集覺得幾特別,算好睇,第二集已經膠膠地。用平常心看待,幾欣賞ching呢篇影評,未睇都覺得好好笑,大家無須太執著,同埋現今的確充斥著膠劇,不能再容忍,幫套戲自圓其說。
喜歡就喜歡;唔喜歡就唔喜歡,全屬個人感受

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

剛看完。冇睇首兩集,其實會是唔知做什麼東西。

我有睇頭兩集,雖然只是靠3個猿人 貫通3部曲,但都合情合理。

純個人觀感,我比較喜愛唔合常理情節的電影情節。越唔合理越好,夠晒超現實。

不過睇戲嘅野同聽歌一樣,鍾意就鍾意,唔鍾意就唔鍾意,無謂拗。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

剛看完。冇睇首兩集,其實會是唔知做什麼東西。

我有睇頭兩集,雖然只是靠3個猿人 貫通3部曲,但都合情合理。

純個人觀感,我比較喜愛唔合常理情節的電影情節。越唔合理越好,夠晒超現實。

不過睇戲嘅野同聽歌一樣,鍾意就鍾意,唔鍾意就唔鍾意,無謂拗。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

我3 集睇哂, 最好睇係第2 集,至於戲情合理與否, 其實唔太偏離現實環境就ok la, 戲梗係少少天馬行空啦,唔係拍緊記綠片呀,hahaha

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分