設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 想買KEF Home Theatre 5.1 喇叭, 請問現時有邊隻型號會較好?

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟想要買套5.1喇叭組合,心目中嘗試揀選 KEF Home Theatre 系列 ,請問邊套型號好? 有無高人用過其中系列型號給予評價呢? 請問各位高人比啲意見給小弟,多多指教!  

星級玩家

我諗你講得詳細少少,呢度啲Ching 會容易啲幫你: 1)你Budget 幾多; 2) 用緊咩Amp; 3) 地方幾大; 4) 有咩特別要求
TH-P50V10H; MRX300; Kandy 3 Channel Amp; PS3; N3; Focal 826VW; Focal CC800VW; KEF HTS3001SE(The purist's edition); KEF HTB2SE(The purist's edition)

進階玩家

我以前都係想買 KEF 5.1 喇叭組合(不過都好多年之前~~~), 不過在聽完Bose之後再聽KEF, 小弟選擇了Bose, 當時個人覺得KEF o的聲好薄, 冇乜力, 所以放棄了KEF(可能現在的KEF已經脫胎換骨).
小小意見...去銅鑼灣TIME SQUARE, 果度有齊晒兩間專門店, 自己親耳聽o下.
* JMLAB 都有5.1, 不過我唔知好唔好聲同貴唔貴, 多個選擇.

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

我諗你講得詳細少少,呢度啲Ching 會容易啲幫你: 1)你Budget 幾多; 2) 用緊咩Amp; 3) 地方幾大; 4) 有咩特別要求
ack_lam 發表於 2009-12-11 17:19

小弟的要求如下:
1)你Budget 幾多 = 約$15000左右
2) 用緊咩Amp =  將會計劃買ONKYO Amp
3) 地方幾大 = 約250平方呎
4) 有咩特別要求 = 高低音色均衡及特出便可以

多謝你的提點及指教! 

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

我以前都係想買 KEF 5.1 喇叭組合(不過都好多年之前~~~), 不過在聽完Bose之後再聽KEF, 小弟選擇了Bose, 當時個人覺得KEF o的聲好薄, 冇乜力, 所以放棄了KEF(可能現在的KEF已經脫胎換骨).
小小意見...去銅鑼灣TIME SQ ...
davidwh 發表於 2009-12-11 17:31

BOSE都是我早前的選擇,不過個Subwoofer音箱體積稍為龐大!

專業玩家

我用3005se +pioneer lx51 ,我覺得唔錯,不過你地方大個我http://www.post76.com/discuss/vi ... F%E5%85%92%E7%A7%91
LG 55 UK7500
Pioneer BDP LX55
Pioneer VSXLX-51
KEF KHT3005se
PS4 pro
CAMERA:SONY @6000

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

我用3005se +pioneer lx51 ,我覺得唔錯,不過你地方大個我http://www.post76.com/discuss/vi ... F%E5%85%92%E7%A7%91
406 發表於 2009-12-11 19:27

嘩,都唔錯喎! 不過好似睇翻KEF官方網頁,好似3005SE出咗無線版即是Model: 3005SE-W,利用無線技術較果傳送音訊,可以無咗啲喇叭線外露曬出嚟,外觀會改善好多! 

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩,都唔錯喎! 不過好似睇翻KEF官方網頁,好似3005SE出咗無線版即是Model: 3005SE-W,利用無線技術較果傳送音訊,可以無咗啲喇叭線外露曬出嚟,外觀會改善好多!  ...
toys_hobby 發表於 2009-12-11 22:06

Model: 3005SE-W好似只是超低音是無線...
如要掛牆, 最好都係裝修前先把喇叭線入牆,靚仔好多...
如果唔係我會放台or用腳架, 就好睇d...
後置如冇預先入牆喇叭線就無計...
不過kef令有無線接收器賣, 可給後置用的
各位音響令我吃驚!

星級玩家

chunny98 Ching is right, 3005SE-W只是超低音是無線, if you want the wireless for the rear speaker then you have to buy KHT5005.2 WIRELESS, but remember that you still have to prepare the socket for the speaker, i think itheatre is doing promotion, Ching go to there take a look.

Hope can give you little help from above information.
TH-P50V10H; MRX300; Kandy 3 Channel Amp; PS3; N3; Focal 826VW; Focal CC800VW; KEF HTS3001SE(The purist's edition); KEF HTB2SE(The purist's edition)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

3005se has very good comments from Hifi magazines and it looks trendy.  It fits your budget as well. I have tried it at the Times Square show room. The performance is okay but not really impressive, perhaps due to the setting of the showroom. The base is not impressive at all. At last I chose MK. You should try to audition it by yourself to see if you like it.