設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kinagiyuki

[Music Streamer 串流播放機] 枱解碼要Teac UD-503還是Oppo Sonica?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

hksarac 發表於 2017-7-14 13:08
503除了加鐘,仲要摩埋牛呀,Opamp,模擬換電容才會好

咁仲貴過Sonica......Sonica摩改好似$3000

黃金玩家

mankit9998 發表於 2017-7-14 12:40
師兄!你好似係形容緊004喎!
好啱你要求,有音場就有包圍感
强項仲係分析力人聲又正中。 ...

請問ching是哪一部004呢?
話說音場夠寬嗎?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kinagiyuki 發表於 2017-7-14 18:18
請問ching是哪一部004呢?
話說音場夠寬嗎?

音場濶又深仲要高分析能力 lks004

仲有摩改過嘅機一般都係難放d
除非廠方誠認嘅改裝

黃金玩家

tamsaiming2003 發表於 2017-7-13 23:48
Sonica要玩缐及睇前級, 墊材, 甚至摩機, 才有䁔聲音樂感。歡迎pm.

ching言下之意係唔係Sonica未改之前唔夠UD-503暖聲?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kinagiyuki 發表於 2017-7-14 22:45
ching言下之意係唔係Sonica未改之前唔夠UD-503暖聲?

503我朋友借過比我玩係好鬆軟好舒服嘅聲音耐聽嗰種
以我了解ess9038嘅聲音較實在較立體高低頻去得盡d
不過oppo好似係行單9038同lks004行雙9038係兩個級別
除非你係好需oppo嘅功能如果唔係建議你比多少少買004
可以兜少個圈,我原先都係諗呢兩部先,試試下覺得應該聲音行先重要d,最後就004同泉做咗個選擇。

鉑金玩家

kinagiyuki 發表於 2017-7-14 22:45

Haven't heard of the sound of 503, but original Sonica sounds too digital and cold.

白鑽玩家

503 is a USB DAC, Sonica is a network player.
But as you want 偏暖, I do not recommend "Sonica".
I also concur with tamsaiming200 Ching that Sonica is cool.  However, I cannot say it is too digital.  My two cents.

鉑金玩家

Tube膽前 ($1000, 淘yixin audio和田茂氐)
   -->最便宜得來最佳暖聲方法

黃金玩家

mankit9998 發表於 2017-7-15 03:00
503我朋友借過比我玩係好鬆軟好舒服嘅聲音耐聽嗰種
以我了解ess9038嘅聲音較實在較立體高低頻去得盡d
不 ...

wanna know the price of 004同泉??
which one is more CP?
i will use to connect tube int. amp, will sonica suit for?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Dick0810 發表於 2017-7-17 22:37
wanna know the price of 004同泉??
which one is more CP?
i will use to connect tube int. amp, will  ...

功能上係sonica優勝
004係分析力同高頻較華麗
泉係有一種黑膠味可以由頭聽到尾嘅吸引力
煲機時間亦比較長如果想音場再濶可以升級銀牛
但要用多半部機嘅價錢睇你筆直我都係用緊jensen版正考慮升級(泉對電源線亦好敏感好重要)
004一萬有找泉再多一千未計升級
試聽時兩部機都係aes最靚聲