設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Game評] Witcher 3 ...遲來的game 評

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
抱歉, 推一次舊貼. 我信不少人已玩完了 /放棄了這個game , 而我只是剛好完成了(運兩個DLC.) , 也以death match mode 完了new game +
因為之前台電腦太lag, 家下才玩得起.

其實現在買個game 好抵, 因為太平賣時真的好平, 平都令人見笑的地步.
而且, 如果你台電腦有4K mont, 就要要一入, 因為PC版的畫面是超超超超超超超超超超超超超超超(N次....) 正. 日出, 日落的畫面如詩如畫 . Console 做唔到.
初玩我是用just the story 的最easy mode 去搞, 甘到都死左N次. Death match 就更不用說了.
Death match + enemy upscaling (ON) 是 好恐怖的你死我亡.

故事是我最著重的, 的確是很精彩的說. Script 也是寫得很好, 加上Gerlat 的表情 (不太明顯的), 有種搞笑, 在B&W DLC 中更是.

Main line 中:
過程中我集中了處理Novigard 中Triss 的事, 反而在Skellige中很草率...
皆因我把 enemy upscaling (on) 令那個在小城主叫 botchling 的東西好難搞, 即使我當時(和Triss 歡好了, 大約十多lvl) 都未搞,
就跳去了skellige 再了當地的main quest (side quest 沒做)...唔夠lvl 時又回去了Velen + Norvigard 處理當地side quest...
直至我將enemy upscaling (off) 才處理那最後一個 Blotching , 才好少少甘樣...
然後才一次過追到去找到那個小變型東西, 解咒, 找到Ciri, 順道處理變態國皇, 以lvl 32 一路平安的去大戰再完了故事.

Geralt 的選擇決定了不少事 : 如Ciri 變成 女皇, Witcher, 死 三大我都試過了.  個人覺Ciri 做Witcher 比起女皇更合理 - 個皇帝是老謀臣, 忽然父愛大發令我覺好可疑.
而死的最差結局是連不了戲...應連後面的DLC 都不玩才行.

女伴方面.. 3 個ending  (Triss, Yen, 單身) 中, 我選了Triss, 也試了兩女一男 和單身.
Yen 不在我心目中. 我完全討壓那種性格, 反而Triss 有種冒險的精神(救市中不同的法帥出城)令我覺當中的偉大,
兩女一男是自討搞笑的.
單身也無妨, 不過在B&W 中會引來了 老友Dandelion 的出現

話說如果收入太多, 會被稅官捉住.

DLC:
HoS 是一個給我This War of Mine 的感覺, 很人性化.
比如有同行在為一條村解決一件事, 同行因為薪金太少而近乎滅村, 而Geralt 找到了之後, 就是在對話中看你是不是要處決這個同行
而當中又看你是不是要取走大戶女主人手上的花 ; 男主人又是不是要去救.
呢個DLC可以在Main Line 中 同時玩是OK 的說 .
那個魔鬼也會提你不要出賣Ciri 以達至最佳結果.

B&W 就一定是放在完了main line + HoS 才玩. 內容是main line 之後.
B&W 根本是惡搞, 也是最一種唏虛的終結.
惡搞的地方是當中的故事點同Norvigard 出入很大, 可以說是完全相反. 甚至在Norvigard等地可以說是 Geralt 話晒事, 但一去到B&W...Gerlat 是一定要在銀行等(paperchase) , 仲有好搞笑的quest, 如...找石象蛋蛋, 畫家畫了全裸像...
而且為那個免費送來的自己屋但...係要很要用錢的去裝修!!!! 打怪+賣武器的錢是這樣被花光了

因為和Triss 歡好, 所以最後一定在家中見到Triss .
Ending我不想說, 想我話自已可以去youtube 睇. 是真的一種唏噓的感覺.

這樣, 3個 core game (witcher 1, 2, 3)+ 2 DLC 把Geralt 的後半生故事完全說完了, 身為著重故事玩家充滿了無言的感概
如果可以有前傅就更好.

12/7/2017, 啊, 甘就玩了2年.

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
阿定 + 20 + 20 精彩報告
momolee + 10 + 10 用家心得
good88690 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHING  用緊邊張DISPLAY 卡玩呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

momolee 發表於 2017-7-14 02:20
CHING  用緊邊張DISPLAY 卡玩呢?

我是用緊laptop 玩, 是Nvidia Quadro M2000M, CPU是Xenon E3 1505M v5
正常玩是可以開到medium, 不過如果靜止的睇日落, 用ultra 就無問題.

在朋友家中試的是GTX 1080 , 正.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

隻game係正但我個人搞唔掂open world,
所以去左第二個area之後一陣就無玩落去
Horizon Zero Dawn, Zelda: BOTW等遊戲都係玩到一半就放棄,
反而仁王 Dark Souls Bloodborne就難一難都爆到仲要玩埋二周目。

1萬

白鑽玩家

老而不

googleli 發表於 2017-7-14 13:31
隻game係正但我個人搞唔掂open world,
所以去左第二個area之後一陣就無玩落去
Horizon Zero Dawn, Zelda:  ...

線性還是open world 我都是OK的, 只要個故事寫得好, 對白好, 我就沒異議
另一個我覺不差的是GW2, personal story 的故仔也是寫得很好 ; 好似後來的就真係平凡左少少
如今我是有少少期得不久後出的Destiny 2 , 由blizzard出, 應OK吧?
(啊, 很久沒玩Wow了)

DS 我就現在一陣, 覺難左少少而放棄.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得Horizon Zero Dawn 好抄佢