設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問有誰知道鄧麗君淡淡幽情30周年24K碟版本的故事?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我最近在網上找到的一些資料是這樣的
最初出版時那個限量發售編號是金色字的,
但因為唱片公司發現出了差錯,誤把廣東話版的有誰知我此時情放進碟內。
所以後來又出版修正版,把國語版放回去。
而限量編碼就改成銀色。
但我早前在旺角某唱片店買了金字的編號但卻是全碟國語的!
到底是那裡出問題了?難道有第三個版本?
起初我是不知道有出錯及銀字版的,是近這星期逛網頁時偶然發現此事,
才知道自己的CD有所不同。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50 求知慾夠強,值得加分。

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

樓主說的故事就是坊間流傳嗰個版本了。

至於為何金字盒但隻碟不是錯版,要解釋的話可以作好多個故仔 及任你點估。

所以,只能講一句廢話,現在你買個隻碟和盒面上所列的歌是一樣的話,即是隻CD的歌曲冇問題啦!

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
Msuper + 10 + 10 有趣的回應
窮小子 + 50 + 50 絕對認同
dc903 + 20 + 20 幽默心德。
sunboy + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得環球係間好唔負責任的公司!
呢個出錯問題我網上睇到己經是出過三次,
係同一個問題出三次。

而家加埋我遇到呢個問題,我真係唔知咁大間公司做咩野?!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

lamwaikit007 發表於 2017-7-12 23:26
樓主說的故事就是坊間流傳嗰個版本了。

至於為何金字盒但隻碟不是錯版,要解釋的話可以作好多個故仔 及任 ...

現在你買個隻碟和盒面上所列的歌是一樣的話,即是隻CD的歌曲冇問題啦!

如果呢句係成立的話,佢放隻粵語都無問題架喎,盒上同碟印都係同一首歌來架。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

再講我真係唔知那個所謂限量1000是否真確,
隻碟出左幾年,但我早前先買都仲買到有號碼的,
鄧麗君一隻碟一千隻賣咁耐都賣唔去?一千隻係全球發行量喎!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實你買咗隻冇問題嘅CD,咁仲有乜問題呢??

我反而覺得呢個 post 先至吾負責任⋯

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 超正!

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2017-7-13 16:29
其實你買咗隻冇問題嘅CD,咁仲有乜問題呢??

我反而覺得呢個 post 先至吾負責任⋯ ...

如果金字是錯版,我買左隻又無事,乜你睇唔到個問題咩?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

AV仔 發表於 2017-7-13 19:51
如果金字是錯版,我買左隻又無事,乜你睇唔到個問題咩?

乜環球有公布過金字係錯版嗎?

正常人只會見到呢個post有問題
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

yuppi 發表於 2017-7-13 22:29
乜環球有公布過金字係錯版嗎?

正常人只會見到呢個post有問題

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

今日在網拍買左一隻銀字版的版本,是環球出錯後更正的版本,
而家手上有金字錯版,金字好出奇無錯版,加上銀字修正版。
搞成咁真係令人無所適從呀!
真係㼈球果句​極具收藏價值呀!
我諗我只會保留銀字版本。