設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] CA bd751 線性電源板求救

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟於16年4月响油麻地買咗 CA751嘅摩改線性電源板,到最近部機只要係play bluray鍱就會hang機, 試過一次開機熄機重覆4,5次又可以play到,但係play咗唔夠十分鐘又自動熄機,重要連standby 燈都熄埋!但係play CD或者DVD又無事!而家換返原裝嗰份電路板又正常返哂!揾油麻地嗰間CAS又音信全無,麻煩各位師兄請教一下,會唔會係其中一粒電容有問題,份線性電源板重有無得救!謝謝

評分

參與人數 1熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢D DIY既產品既係搵番製造者解決問題...

相都無張好難估估下幫你

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

raylee 發表於 2017-7-6 21:51
呢D DIY既產品既係搵番製造者解決問題...

相都無張好難估估下幫你

師兄,製造者失咗踪,揾唔到佢
補返張相先

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wwk093 發表於 2017-7-6 22:27
師兄,製造者失咗踪,揾唔到佢
補返張相先

IMG_0337.JPG IMG_0338.JPG

黃金玩家

會唔會只係 LPS to Main Bd 嘅connectors 出現問題?
or, LDO requlator 熱到想退休?  

bd75x pwr link.jpg   

bd751 pwr diagram.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
johnnykut + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2017-7-6 23:17
會唔會只係 LPS to Main Bd 嘅connectors 出現問題?
or, LDO requlator 熱到想退休?   

師兄,可以點搞,因為我唔識,師兄可唔可以幫幫忙

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

同意billy師兄講既過熱問題,,
等得既過幾日睇下店主有冇回覆啦,,或者呢排忙緊唔得閒覆o者
想自己試下既就開蓋播碟,,摸下邊粒野可以熱到煎旦,,,話唔埋換左有得翻生呢

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

機主情況是播 CD/DVD時無事,播BD先出事,即係 trigger BD 時電源版供電出事,會唔會係粒 regulator ic 唔夠電流推動呢?
又或者 trigger bd 時電壓突降?
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

黃金玩家

wwk093 發表於 2017-7-6 23:56
師兄,可以點搞,因為我唔識,師兄可唔可以幫幫忙

同意 johnny 師兄所講:"等過幾日睇下店主有冇回覆先" !....

however, 刻下您自己可做/澄清:

1. 以前用LPS時, LPS是否装在 bd751主机chasis 内 ?

2. as item-1, 有冇試過開住chasis cover run bd ? ... run 15 分鐘後用手摸下相中所示 heatsink, 係暖手 or 辣手?
     if 熱到辣手煎蛋,您就有運行, 換過果粒LTxxxx 得永生。
part no.jpg

3. 影清楚 close-up 黃箭咀所指各 LTxxxx requlators 之 part number, can do ?

4. 邊個 dC output connector link (supply DC voltages) to bd75x Main Board ?  A or B ?  see photo below.
lps out2.jpg

5. 知唔知 現時 LPS 板上 LTxxxx requlators 輪入端DC 係幾 voltages? Or, 隻澴牛次級AC電压係幾 voltages ??

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
johnnykut + 10 + 10 一定要加分
ADA + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

billy

黑鑽玩家