設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MM622

[AV擴音機] Yamaha vs Onkyo vs Pioneer

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

norip999 發表於 2017-7-4 11:13
買高一級始終用料會好少少,而且第二時想加喇叭又易,
所以點都唔叫浪費,畢值夠就去馬啦。

樂得發地庫試呀,唔買都唔會詐型!
L G OLED 65E8P,PS Audio P 12,Zappiti Reference,Pioneer SC LX 904,Bladelius Thor MK 2,KEF Reference 201/2,KEF R200C,JBL Control 25-1,Audioforg AW25,J L Audio F 112!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我之前試過入到試音室,用咩碟機,Amp.,喇叭,電源線及訊號線,

全部自己選擇!聽後打個八折,應該等於在家的聲音!
L G OLED 65E8P,PS Audio P 12,Zappiti Reference,Pioneer SC LX 904,Bladelius Thor MK 2,KEF Reference 201/2,KEF R200C,JBL Control 25-1,Audioforg AW25,J L Audio F 112!

白鑽玩家

MM622 發表於 2017-7-4 17:19
Yes, 咁 Yamaha 2060 同 Pioneer 701應該係同一 LEVEL 吧?

如果淨講解碼
Y記要去到A5100
才同到兩粒ES9016s
先可以同LX901/701睇齊

不過幾個牌子玩法聽法都好唔同
Pioneer玩嘅係DSP房間矯正
Yamaha玩嘅係DSP訊號加工
要自已去玩過聽先體現到

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
gp250 + 10 + 10 絕對認同
matt88p + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

anson11 發表於 2017-7-4 02:39
玩包圍感 Yamaha,玩真實聲 Pioneer 加條電線比佢,精神晒!

玩P記換線都幾好玩的

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

anson11 發表於 2017-7-4 22:23
樂得發地庫試呀,唔係都唔會詐型!

得發地庫冇 Yamaha 試, 佢地叫人咪買 Y 同 D, 所有舗唔係代替果個牌子都係一樣

鑽石玩家

MM622 發表於 2017-7-6 17:16
得發地庫冇 Yamaha 試, 佢地叫人咪買 Y 同 D, 所有舗唔係代替果個牌子都係一樣 ...

佢地如果有yamaha俾你試, 高下立見, 其他機肯定少人問津.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

白鑽玩家

我覺得所有牌子斱有自己的特色及長處 ,無話邊部好過邊部 ,自己覺得啱聽便可以 !
我這兩年由 Y 記早期入門合併到 馬記 SR5010 ,先锋 89 ,901 到現在 onkyo 5100 ,現在算揾到自己所要的   

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
pac + 10 + 10 用家心得
matt88p + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

banjo 發表於 2017-7-6 21:07
佢地如果有yamaha俾你試, 高下立見, 其他機肯定少人問津.

咁緊要???
Yamaha稱霸av林!!! {:9_437:}

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

1) 我睇到 Yamaha RX-2060 同 1060 介紹都有 "Virtual Surround Back Speaker"功能 , 可以透過5.1聲道提供虚擬 7.1 聲道環繞音效.
請問 Pioneer SC-LX701 有冇呢個功能?  我睇介紹好似睇唔到......

2) 另外請問邊位知道 Yamaha 2070/ 1070 同 2060/ 1060 有乜野大分別?  聽講 2070同 1070 有多1, 2 個Atmos Dolby mode 玩 (呢2 曰通利d人好忙問唔到)..

白鑽玩家

MM622 發表於 2017-7-7 17:22
1) 我睇到 Yamaha RX-2060 同 1060 介紹都有 "Virtual Surround Back Speaker"功能 , 可以透過5.1聲道提供 ...

如果樓主咁著意玩D無中生有surr mode / spkrs
Yamaha可能真係在市面唯一選擇