設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [定の影評] 《變形金剛 : 終極戰士》速評

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2017-04-11 21.41.10.png

話說早前睇過電影公司安排的 IMAX Demo,聽過導演講解今集係用到兩部 IMAX 機來拍攝 IMAX 3D效果,所以就買了iSquare IMAX的場次睇啦,但買飛買得遲,位置有少少靠前同偏左,有少少失望。

講番套戲,故事照舊唔知佢想講咩,硬生生作個故事出來,結局完全係亂來,如果大家認為睇變形金剛的重點係睇故事的話,大家可以放心,呢套戲完全唔適合你,至於植入式廣告方面,今次無上套咁過火,可能上次太劣評了吧,今次仍會有少量中國廣告,但已經比之前順眼,當然如果你連一個中文字係套戲到出現0.1秒都接受唔到的話,你又可以慳番啦。

咁我個人來講,睇變形金剛當然係為睇大製作場面啦,套戲又真係接近由頭打到尾啊,3D比以往都來得順眼,可能兩部IMAX機拍出來吧,又真係幾吸引的,有古時的人類攻防戰,有飛天翼龍噴火,有飛車,有無人機係室內飛來飛去的槍戰,基本上求其抽五分鐘都係試機天碟,你想試咩情境,呢套戲都有齊,搞試聽會帶一隻碟就可以了,而無打鬥場面時,亦有大量笑料,甚至最後解決件事的方法我都唔知佢係咪有心搞笑,我直情好似聽到戲院有人講,唔係下化,真係只要你唔理戲本九唔搭八的話,全場係100%無悶場的。

最後,如果因為上一集太爛,你唔想入場,我可以話你知,今集OK的,如果目的係睇動作場面,比錢入場睇吧,咁當然,你硬要同第一集比,咁就無話可說,等明珠台播吧

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 熱話 +100 收起 理由
alleelarry + 40 + 40
ericchoicw + 10 + 10 精彩報告
245141525 + 100
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

老實講,上一集講到咁爛,所以無入場睇,到睇碟又唔係咁差,植入式廣告向來唔係一個問題,當年《回到未來》都唔少啦,只不過見到中國字就即刻帶眼鏡,的確好唔公平架!至於今集,已經買飛入場睇,無預期有好故事,只期望有好既視覺效果就可以了!但又有人話打係好睇,但睇到眼花花,呢點又好奇怪勒,第一集都係咁架啦,睇 3D當然又會再花D,唔係常識黎既咩!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

2D 好似無全景聲?

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

無話公唔公平既,觀感問題,點解會有咁多人接受唔到,大家心裡都有答案

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

正噃。我最鍾意看一切唔合常理的電影。

星級玩家

真心佩服佢咁9588都做得出,仲要做足4集(唔計首集,雖然有些情節莫名其妙)今次決意不入場,留名支持ching對各樣的分析,或許喜歡得淡笑的會支持本片,台灣就是有這類影評,竟然讚~

黑鑽玩家

上集當係支持香港, 不過攪到福昌樓變左旅行團景點 今集堅決不入場, 場面設計到幾刺激都好, 唔想再睇住一堆爛鐵打餐死.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Transformer系列中國內地已成為第一票倉,內地公司亦有份投資,出現植入廣告不足為奇,商業世界一切向錢看。今集全球首影不在歐美,而是在廣州。現在內地票房動隨時十億八億,還未計衍生商品之收入,做电影投資的沒有選擇。這個回報率是高得出奇。中國這個電影市場很奇怪⋯⋯個人覺得,很多在美國本土市場大賣之電影,在中國卻PK. 相反很多在美國本土PK的,郤在中國大賣。今年令我最嘆為觀止的是生化6,在內地竟然破十億。Star Wars7全球勁收廿幾億美金,在中國卻水土不服。

銀級玩家

完全係為左一句「破天荒98%IMAX鏡頭」而入場觀看!但見網上一片負評下之下真係有少少驚,吖!又冇人講得貢差喎,唔係話我品味與別不同呀嗱!

銀級玩家

而係佢地只係用錯角度去欣賞姐!變形金剛不嬲係一套兒童向嘅品種,劇情就不能要求過高吧?我認為聲畫質素、視覺效果均為上乘之作,仲有新車登場呢!可惜只係買不到IMAX既飛,不過我發覺冇98%咁多,約六七成吧?但已經係有史以來最長!不過我睇果場去到一半又冇左3D,又係得我一條友發現走去同職員「投訴」之後先有番3D,原來D觀眾係咁容易呃,俾左3D價錢係仍然可以帶住3D眼鏡睇2D架,吹脹!