設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: frankpoon

[影音配件] Jensen 2mm 拖板DIY

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

raylee 發表於 2017-6-23 10:42
KING SIR, 照咁講, 應該將每個插的線獨立接個IEC?

冇錯!
用唔同既插座無非都係想發揮本身既特性,
黎改善音質較岩自己既口味啫!
所以用唔同特性既插座做拖板,最理想發揮就係並聯!
相反如覺得唔需要用得咁復雜,簡單平衡好力音質細緻度冇減退既,就用鍍金插座行串聯都冇問題!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

frankpoon 發表於 2017-6-23 08:33
其實我對三種牆插的性格都清楚,
如果獨立起來我都唔係太滿意;
古河濃而郁,

哈!聽落都簡單事情復雜化!真係勁喔!犀利,犀利!
唔想掃你興,唔岩聽都講幾句!
師兄你即係用個插座黎混聲,並唔係用線材去改善!
咁你唔駛換電源線,用返黑雞線已經夠哂,唔係又再混多一浸特性入去喎!
另外純銀線並唔係厚聲,係細膩高音滑而不標,三頻申延更盡,分析力好及華麗汎音靚!
祇回應不推介!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

同意拖板應該要好力平衡,之後用線材插頭等一兩樣野調聲會易搞d
音響最慘唔係1+1+1+1+1+1會等於6,,,,咁多變數隨時set機多過聽機

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KING + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

johnnykut 發表於 2017-6-23 15:11
同意拖板應該要好力平衡,之後用線材插頭等一兩樣野調聲會易搞d
音響最慘唔係1+1+1+1+1+1會等於6,,,,咁多變 ...

都係果句啦!
係玩音響唔係比音響玩你,簡單直接已經係最佳玩法!
祇回應不推介!

星級玩家

師兄 DIY 精神 ,知識又廣博!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

KING 發表於 2017-6-23 11:51
哈!聽落都簡單事情復雜化!真係勁喔!犀利,犀利!
唔想掃你興,唔岩聽都講幾句!
師兄你即係用個插座黎混聲,並 ...

唔好甘講,冇話啱唔啱聽,交流下姐,
其實我對電源有點沉迷,係沉迷,
唔沉迷係唔會做呢個拖板的,因我已經有
Sine 30A,玩到走火入魔,但係當中聲
音既改變又好有滿足感喔!

3萬

鑽石玩家

frankpoon 發表於 2017-6-23 19:02
唔好甘講,冇話啱唔啱聽,交流下姐,
其實我對電源有點沉迷,係沉迷,
唔沉迷係唔會做呢個拖板的,因我已 ...

呢個係過程黎啫!玩DIY係會有段時間比較投入既!
由其係件成品真係有改善,當中果份滿足感係好享受!
但好多時都係當局者迷,旁觀者清!
所以我先多口插幾句落黎吹吓,見你咁落本整個靚拖板,唔想得3成武功比出黎啫!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
malretep + 10 + 10 非常同意成品有改善.果份滿足感係好享受!.

查看全部評分

祇回應不推介!

星級玩家

請問Poon兄個碳纖殼是否淘寶?
可否提供店名?
謝謝

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

wcm1221 發表於 2017-8-3 23:15
請問Poon兄個碳纖殼是否淘寶?
可否提供店名?
謝謝

是在華強北買

星級玩家

唔該大哥