設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: maskedtsang

[請教] 法版與港版功夫的分別

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

14# kkchau

多謝呢位師兄真係有睇清楚我勞氣的原因,有人明白便OK。不想繼續沒完吵下去。回歸正題,多謝各位師兄的回應。有師兄話係PCM同DD5.1的分別,如果聽DD5.1,我就不買了。DVD都有DTS喇!點解到高清時代, ...
maskedtsang 發表於 2009-12-12 10:36

CHING 就算BD 既DD5.1 都會勁過 DVD 既DD5.1 , 因為BIT RATE 高左~ BD 既音效就係同DVD 差幾遠架.... 功夫熊貓為例, 同係粵語配音,我覺得係差真係好遠

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

14# kkchau
多謝呢位師兄真係有睇清楚我勞氣的原因,有人明白便OK。不想繼續沒完吵下去。回歸正題,多謝各位師兄的回應。有師兄話係PCM同DD5.1的分別,如果聽DD5.1,我就不買了。DVD都有DTS喇!點解到高清時代,港產片重係固步自封?只得PCM和DD5.1,高清音效都不用。怪不得依度的師兄,試機都喜歡用西片。
maskedtsang 發表於 2009-12-12 10:36

隻碟冇DDTHD/DTSHDMA又關港產片事???

早期出既BD根本大部份0係得PCM和DD5.1!!!

專業玩家

14# kkchau

多謝呢位師兄真係有睇清楚我勞氣的原因,有人明白便OK。不想繼續沒完吵下去。回歸正題,多謝各位師兄的回應。有師兄話係PCM同DD5.1的分別,如果聽DD5.1,我就不買了。DVD都有DTS喇!點解到高清時代, ...

奇人、

奇事!

世界真古怪,

不分『青紅皂白』,

但求一洩罵人!

近來文章,

處處「權威之士」:已之不欲,斷之以詞!

哈哈一笑,

處之泰然。

有時間,大家玩 Hi-Fi 啦!

{:4_59:}

銀級玩家

我剛買左隻BD,和我之前隻DVD畫質真係好大分別

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

14# kkchau

PCM 都係高清音效一種
我上次去Pioneer個Meeting, 覺得日版我自己覺得係聲音上係好過港版, 但畫面分唔出
只於法版就要請交其他師兄

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

買隻行版算啦,而家Sony仲買兩隻有65折!即係$114!
p.s.: DB25 一隻

進階玩家

我無港版, 但法版卻令我覺得很滿意, 定位同details都交足貨

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

其實BD同DVD真係好大分別,同是珍珠港,藍光音效正好多,DVD行DTS都冇辦法
包圍感,低音,位置感,爆炸聲藍光是實在好多,至於樓主問功功這碟音效,我聽.....
我聽人講是法版靚聲D,不過要你套機出到才明白,我唔係睇唔起人,只 ...
timmywan 發表於 2009-12-13 17:53

連阿周生都帶法版去參展,果然利害。我都有隻Stealth行LPCM5.1,比高清格局如DTS HD-Master,總是差一點。多謝指教!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

PCM 都係高清音效一種
我上次去Pioneer個Meeting, 覺得日版我自己覺得係聲音上係好過港版, 但畫面分唔出
只於法版就要請交其他師兄
Ken704 發表於 2009-12-14 01:08

是的,如上面回覆,我都有隻Stealth是行LPCM5.1,低音和定位都是差小小。Anyway,多謝回覆!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我無港版, 但法版卻令我覺得很滿意, 定位同details都交足貨
lemiball 發表於 2009-12-14 09:24

你引到我口水流!