設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: momolee

[4K/8K電視] SONY 今年部X9000E 好似性價比都幾高下

黑鑽玩家

antony1104 發表於 2017-6-22 15:48
因為我有睇過rating.com既評分,咁佢個評分係咪就唔適用於港版既9000e?!因為us版motion好少少 ...

其實我估motionflow 800XR 同960應該係同一件事,分別在於輸入影像制式問題,

香港電視影像制式係1秒50格,同800XR剛好1:16比例

美國(960XR,native 120Hz)/日本(480XR)就係60格,同960XR又剛好1:16同1:8,

正常呢啲倍頻技術都會整數進行,例如2,4,8,16......, 所以問題只係輸入制式問題,

所以我估香港版如果輸入60Hz 訊源應該都係會以960倍頻輸出,

呢個問題同以前ntsc 同pal之間邊個好啲一樣,

以上只係個人理解

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

不少外國網站都给予極高評價,可惜如大家所說没有Dolby Vision,相信將来一定会將Dolby Vision下放到中階機種,但一定唔係今年。等了又等。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

figo 發表於 2017-6-23 08:54
不少外國網站都给予極高評價,可惜如大家所說没有Dolby Vision,相信將来一定会將Dolby Vision下放到中階機 ...

講真年年都有新野, 如果今樣等法真係唔洗買
要最新技術SPEC 又要勁不嬲都係頂級MODEL 先有

白鑽玩家

A PC magazine said OLED display is not a mature product  as it has product life of only 5000 hours compared with LED of 15,000 to 50,000 hours.
digiman

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2017-6-23 17:04
講真年年都有新野, 如果今樣等法真係唔洗買
要最新技術SPEC 又要勁不嬲都係頂級MODEL 先有 ...

睇自己荷包,都冇话对錯。不過我始终相信Dolby Vision會普及,如果唔係急於試新野,真係可以睇定D先。(雖然我都好想試試)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

喎知部9000e 支唔支援12 bit 色深
話說部Xbox one s 最高去到12bit 睇片

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2017-6-23 23:03
喎知部9000e 支唔支援12 bit 色深
話說部Xbox one s 最高去到12bit 睇片

10 bit