設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 如果連接PC,每次開機,部AVM都會的的的聲一分鐘

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我部Onkyo TX-NR626整番好喇!400蚊攪掂,唔使比人屈
問番正題,其實點解連接電腦既時候,每次開AVM機總會先.....的的的聲......晌成十幾聲呢?電腦無播任何野,唔理佢大約一分鐘就會唔嘈,同埋嘈同唔嘈都好,HDMI燈仔會閃,但係當一播放聲音,佢就會停閃,同埋顯示番播緊既音效,其實呢個問題一買番黎一直都有,只係無理,有無師兄解答下呢個低B問題?謝謝

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄

首先要問以下問題先可以回答
1. 你個張係咩型號display card
2. 你個張個有咩port output
3. 你如果連接AV amp, 如果連接畫家
HTPC, CAS, Matrix Mini Pro, Pioneer LX89, Philips LCD, Front : JBL 530, Center :Definitive  Mythos  7, Real : Definitive Mythos Gem XL
Atoms : Scandyna MicroPod, subwoofer : Sony SA-WX900

銀級玩家

maxlo 發表於 2017-6-4 13:49
師兄

首先要問以下問題先可以回答

1. ati 7850XT
2. 其實只係用DISPLAY CARD HDMI OUT番入部功放,再HDMI出MON
3.唔係太明你意思.....

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

xxmartin 發表於 2017-6-4 17:42
1. ati 7850XT
2. 其實只係用DISPLAY CARD HDMI OUT番入部功放,再HDMI出MON
3.唔係太明你意思.....{:1_ ...

我估計你嘅情形同我遇到個情况一樣

首先
你嘗試將電視機HDMI arc off咗佢, 睇下有冇你話av ampHDMI燈閃動。
如果冇  咁以後都唔好去開啦。

第二 你試下將你張display card dvi直上lcd mon, display card hdmi直接上av amp。有幾會可行 幫到你。

我個setting 都係display card dvi接上電視 hdmi直接去av amp,
因為之前 電視機開咗個hdmi arc 所以遇到嘅情形同你基本上係一樣

銀級玩家

maxlo 發表於 2017-6-4 21:46
我估計你嘅情形同我遇到個情况一樣

首先

試左你講既方法,不過我接電腦果個HDMI 預設ARC係光纖1輸入,我將所有用係PC到呢個HDMI,所有非HDMI音頻輸入都關閉,只用番HDMI影同音輸入,結果...............係得既!真係唔會再係,用電腦果時,系統無音頻輸出時,部功放會發出"的"的"聲,依家舒服晒!

鑽石玩家

xxmartin 發表於 2017-6-5 22:04
試左你講既方法,不過我接電腦果個HDMI 預設ARC係光纖1輸入,我將所有用係PC到呢個HDMI,所有非HDMI音頻 ...

恭喜恭喜