設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: heven

[請教] 升級Amp請俾意見

鑽石玩家

angusn812 發表於 2017-6-4 18:33
但留意5si和SN2係不同聲底的,XS2就麻麻地,利申,三部都用過

師兄, 如果上了SN2,咁我部CD 5si 還可繼續用嗎?而nait 5si 同nait SN2啲聲底分別係?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

tonniston 發表於 2017-6-4 15:28
如你純用naim上,xs2 sn2 選擇更實在,除非你很喜歡買買賣賣

我好少會賣賣買買, 嫌麻煩, 但因為玩Naim,好多師兄話要玩埋電先OK, 但加加埋埋都唔少嘢
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2017-6-4 21:13
我好少會賣賣買買, 嫌麻煩, 但因為玩Naim,好多師兄話要玩埋電先OK, 但加加埋埋都唔少嘢  ...

最重要自己喜歡

鑽石玩家

明白!

黃金玩家

heven 發表於 2017-6-4 21:09
師兄, 如果上了SN2,咁我部CD 5si 還可繼續用嗎?而nait 5si 同nait SN2啲聲底分別係? ...

可以用返本身的5si, 都係DIN to DIN咁接去Amp, 5si的聲底柔好多,音場較後,如果要爆就未必適合,但聽長時間都幾舒服的,相反SN2會比較衝點,力量充沛,底頻勁好多,唔好少睇佢得80W,還有5 si不能加cap的

鑽石玩家

angusn812 發表於 2017-6-5 10:45
可以用返本身的5si, 都係DIN to DIN咁接去Amp, 5si的聲底柔好多,音場較後,如果要爆就未必適合,但聽長 ...

師兄, 可否這樣說, 聽小品人聲, 5si 還可以, 而大掤嘢就SN2啦! 而我用proac D20r, 兩部Amp都可以嗎?同時兩部Amp,一部入門另一部係頂級, 是否一步到位, 免得日後麻煩

黃金玩家

heven 發表於 2017-6-5 14:05
師兄, 可否這樣說, 聽小品人聲, 5si 還可以, 而大掤嘢就SN2啦! 而我用proac D20r, 兩部Amp都可以嗎 ...

如果SN2啱聲當然係必然選擇,控制力及各方面都係好好好多,但有人又會喜歡5si個聲,有師兄會用5si配部4萬的cdx2,我會推薦你一係上SN2,或者你喜歡5si個聲,我會推薦你上202前後級,都類似5si個聲

鑽石玩家

angusn812 發表於 2017-6-5 14:20
如果SN2啱聲當然係必然選擇,控制力及各方面都係好好好多,但有人又會喜歡5si個聲,有師兄會用5si配部4萬 ...

師兄, 麻煩哂你的詳細資料,獲益良多,我都要去感受吓它們的不同聲底
同時請問師兄, 你有冇加cap呀,亦或加其他牌子的電處, 如isotek或PS audio?

黃金玩家

heven 發表於 2017-6-5 14:58
師兄, 麻煩哂你的詳細資料,獲益良多,我都要去感受吓它們的不同聲底
同時請問師兄, 你有冇 ...

不麻煩,大家交流下姐,玩naim使用原裝條黑雞電線及Naim喇叭線(大約2千元),用英式普通萬能蘇或白色個d雞拖板便可,我試過買個5千元冇濾波的美式拖板變左怪聲,又試過換左naim powerline聲底都唔同左,個人不太喜歡,反而加cap係真係會靚左,以上個人意見,naim fans勿介意

鑽石玩家

angusn812 發表於 2017-6-5 15:32
不麻煩,大家交流下姐,玩naim使用原裝條黑雞電線及Naim喇叭線(大約2千元),用英式普通萬能蘇或白色個d雞 ...

咁未省了不少銀兩 hehe....